Cultura-säätiö logo
Media ja luottamus
Juhlarahasto logo
Cultura-säätiö logo

Cultura Week selvittää miten suomalainen media huomioi väestön monimuotoisuuden ja miten medialuottamusta voi lisätä

Asiaohjelmaa ja kulttuuria yhdistelevä Cultura Week on toista kertaa järjestettävä Cultura-säätiön tapahtuma, joka keskittyy ajankohtaisiin yhteiskunnallisen moninaisuuden ilmiöihin ja maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin.

Päätapahtuma “Media ja luottamus” –konferenssi järjestetään 5.10.3023 Helsingin Ruoholahdessa ja se on avoin kaikille moninaisuudesta ja medialuottamuksesta kiinnostuneille.

Vuonna 2022, kun tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa, oli sen teemana ”Yhteenkuulumisen tulevaisuus: kulttuuri, yhteiskunta ja vähemmistöt.” Konferenssissa julkaistiin muun muassa Cultura-säätiön ja Innolink Oy:n yhteistyössä kesällä 2022 toteuttaman Suomen venäjänkielisiä koskevan selvityksen tulokset.

Selvityksessä kävi ilmi, että vain 41% kyselyyn vastanneista Suomen venäjänkielisistä luottaa suomalaiseen mediaan, sanoo Cultura-säätiön johtaja Sani Kontula-Webb.

Valtioneuvoston Kansalaispulssi-kyselyn mukaan koko väestöstä muodostetun otoksen kohdalla vastaava lukema oli 68%. Luottamus mediaan vaikuttaa tutkimuksen perusteella moniin muihinkin asenne- ja mielipidekysymyksiin ja suomalaiseen mediaan luottavilla on myös korkeampi luottamus muita suomalaisen yhteiskunnan instituutioita kohtaan.

Nyt Cultura-säätiö on selvittänyt Media-alan tutkimussäätiön tuella kuinka hyvin suomalaiset mediatalot tuntevat yleisönsä ja huomioivat väestön moninaisuuden työssään. Selvityksen tulokset julkaistaan konferenssissa 5.10.

Innolinkin kanssa toteutetun selvityksen tulosten toivotaan auttavan mediataloja käynnistämään kehittämisprosesseja luottamuksen rakentamiseksi median ja muuttuvan lukijakunnan välillä, sanoo ohjelmajohtaja Eilina Gusatinsky Cultura-säätiöstä.

Selvityksen tulosten julkaisun lisäksi konferenssin ohjelmassa on mediaa, moninaisuutta ja medialuottamusta käsitteleviä paneeleja ja puheenvuoroja.

Tapahtuman juontaa Startup Refugeesin toimitusjohtaja Aicha Manai. Panelisteina ja puhujina on esimerkiksi Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen, Huoltovarmuuskeskuksen varautumispäällikkö Antti Sillanpää, depolarize.fi -hankkeen johtaja Miriam Attias, Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen Sitrasta ja ohjelmassa on muun muassa Anu-Rohima Myllärin ja Jeroen Sebrechtsin moninaisuuteen liittyvät puheenvuorot.

Tarkemman ohjelman löydät Cultura Week -tapahtuman nettisivuilta.

Lisätiedot:

Eilina Gusatinsky, +358 40 5705755, eilina.gusatinsky@culturas.fi

Laura Rantanen, +358 50 5432402, laura.rantanen@culturas.fi