Cultura-säätiö logo
Hankkeemme
Juhlarahasto logo
Cultura-säätiö logo
Miten suomea voi oppia arjessa ja työssä? -seminaari

Tervetuloa suomen oppijoille ja muille kielenoppimisesta kiinnostuneille tarkoitettuun seminaariin!

Suomen kielen oppiminen on vaikeaa monelle Suomeen aikuisena tulleelle. Kieltä voi opetella kielikursseilla, mutta kielikursseille pääseminen voi olla kallista ja kurssit vievät paljon aikaa. Helsingin yliopiston, Kielibuusti-hankkeen ja Cultura-säätiön järjestämässä seminaarissa esitellään vaihtoehtoja kielenoppimiselle kursseilla. Sekä asiantuntijat että kieltä aikuisena oppineet kertovat ajatuksiaan. Samalla esitellään käytännöllisiä vinkkejä.

Seminaari pidetään selkeällä suomen kielellä. Keskusteluihin voi osallistua myös muilla kielillä.

Keskiviikko 24.8. klo 16.00–19.00, Metsätalo (Unioninkatu 40), sali 4 (2. krs)
Pyydämme kaikkia osallistujia ilmoittautumaan etukäteen tällä lomakkeella.

Ohjelma

16.00  Alkusanat
16.05  Professori Salla Kurhila: Kielen oppiminen arjessa ja työssä – miten ja miksi se on toimivaa?
16.25  Oma kielenoppimispolkuni: Martina Marti
16.35  Oma kielenoppimispolkuni: Aleksei Anisimov
16.45  Tutkimusavustaja Elżbieta Sundvall: Internetin kielenoppimissovellukset itseopiskelijalle
17.00  Keskustelua ja kysymyksiä

Kahvitauko 17.10–17.30

17.30– noin 18.30 Demoja (10–20 minuutin esittelyjä), esim.:
* Johanna Lehtinen–Schnabel: Kielenoppiminen laulamalla
* Anastasiia Diudina: Kielikummi-ohjelma suomalaisessa IT-yhtiössä
* Lari Kotilainen: Kieltä ja kulttuuria – esimerkkinä Enact-sovellus

Voit osallistua joko koko seminaariin tai vain osaan seminaarista. Lisätietoja antaa Lari Kotilainen (lari.kotilainen@helsinki.fi).

Seminaari on osa EU-rahoitteisen Enact-hankkeen toimintaa.

 

 


ENACT (Communities, Languages and Activities App): Vuonna 2019 alkanut kansainvälinen yhteistyöhanke ENACT tähtää eri kulttuurien ymmärryksen ja kielten opetuksen tukemiseen sekä kommunikaation lisäämiseen teknologisia mahdollisuuksia hyödyntämällä.

Hanketta vetää Newcastlen yliopisto (Iso-Britannia), ja mukana ovat myös Helsingin yliopisto, Boğaziçi yliopisto (Turkki) sekä Universitat Autònoma de Barcelona (Espanja). Hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka ja sitä tukee EU:n Erasmus+ rahoitusohjelma.

Hankkeen aikana kehitetään sovellus, joka auttaa tutustumaan eri kieliin ja kulttuureihin interaktiivisesti. Tarpeita sovellusta varten määritellään sekä sen sisältöjä tuotetaan yhteistyössä maahan muuttaneiden, kantaväestön sekä yliopistojen opiskelijoiden kanssa. Tutkijoiden tehtävänä on analysoida yhteistyön käynnistämistä vuorovaikutuksen ja kielenkäytön näkökulmasta, ja osallistua sovelluksen tuottamiseen. Hankkeen loppuvaiheessa levitetään uusia digitaalisia keinoja, jotka edistävät inklusiivisempaa kielten ja kulttuurien opetusta ympäri Eurooppaa. Uusi sovellus on ilmainen kaikille ja valmis käytettäväksi keväällä 2021.

Cultura-säätiön rooli hankkeessa on mahdollistaa Suomeen muuttaneiden venäjänkielisten ja suomenkielisen väestön keskinäistä ymmärrystä ja yhdessä tekemistä. Kutsumme venäjänkielisiä osallistumaan hankkeen Helsingissä järjestettäviin työpajoihin oletettavasti syksyn 2021 aikana.

Yhteystiedot:

Anna Sidorova: anna.sidorova@culturas.fi