Monikieliset suomalaisnuoret

Hankkeen tavoitteena on normalisoida moninainen suomalaisuus. Projektissa halutaan osoittaa laajasti yhteiskunnalle, että suomalaisuus ei ole kiinni nimestä tai ulkonäöstä. Kaikki Suomessa syntyneet ja kasvaneet nuoret tulee nähdä yhtä lailla ”normaaleina suomalaisina”, joiden tulee rakentaa maamme tulevaisuutta yhdessä.

Tätä ei vielä syvällisessä mielessä ymmärretä: monet ajattelevat edelleen suomalaisuuden olevan kiinni ulkonäöstä tai nimestä. Valitettavasti stereotyyppisen suomalaisuuden kuvasta poikkeavia nuoria kutsutaan puhumaan lähinnä maahanmuutosta tai rasismin kokemuksista. Tällainen jatkuva suomalaisuuden kyseenalaistaminen aiheuttaa sen, että nuoret itsekin alkavat mieltämään itseään ulkopuolisiksi. Paine asian muuttamiseksi kasvaa.

Mikä keino olisikaan parempi vauhdittamaan sitä, että oppisimme yhteiskuntana näkemään kaikki nuoret yhtä lailla suomalaisina kuin representaatio mediassa ja yhteiskuntamme ajankohtaisissa keskusteluissa?

Hanke on kehittynyt ja hakenut toimintansa muotoa ja vaikuttavuutta vuodesta 2018 alkaen.

Vuoden 2020 toiminta

Hankkeen konkreettisen toiminnan vuonna 2020 voi jakaa kahteen osaan: nuorten rakentamaan Face2Face Oodi -keskustelusarja ja SuomiAreenan medialeiriä 2021 valmisteleva kokonaisuus.

Face2Face Oodi -keskustelusarjan taustalla on nuorten halu osallistua tasavertaisesti ja aidosti yhteiskuntakeskusteluun. Tarvitsemme sukupolvia yhdistävää yhteiskunnallista keskustelua maamme tulevaisuudesta. Rakentavat keskustelutilaisuudet tarjoavat vastauksia 2000-luvulla syntyneiden suomalaisnuorten mieliä askarruttaviin kysymyksiin. Kaikki keskustelut suunnitellaan ja toteutetaan nuorten ehdoilla.

Keskustelut järjestetään joka kuun viimeinen keskiviikko keskustakirjasto Oodissa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, ja ne myös striimataan. Seuraa Monikieliset suomalaisnuoret -facebook-sivua saadaksesi lisää tietoa tulevista keskusteluista!

Toinen toimintakokonaisuus vuonna 2020 valmistelee ja pohjustaa vuoden 2021 SuomiAreena -kokonaisuutta. Rakennamme vuoden 2021 SuomiAreenalle nuorten medialeirin. Tapahtuma tuo nuoria Suomen tulevaisuuden tekijöitä sinne, missä Suomen tulevaisuudesta puhutaan. Nuoret tekevät yhdessä toimittajantyötä SuomiAreenan teemoista eri medioille ja haastavat päättäjiä ottamaan huomioon nuorten näkökulmat. Koko konsepti rakennetaan siten, että se vahvistaa yhteenkuuluvuutta suomalaisten kesken ja normalisoi moninaista suomalaisuutta.

Vuoden 2020 aikana yhteistyötä rakennetaan eri kaupunkien mediapajojen tai nuorten toimitusten kanssa. Myös mediayhteistyön rakentaminen on jo alkanut. Pohjalla on hankkeen kahden vuoden kokemus nuorten medialeirin järjestämisestä SuomiAreenalla sekä yhteistyöstä Ylen kanssa.

Hankkeen konkreettisten toimintojen lisäksi missio on ytimessä myös asiantuntija- ja vaikuttamistyössä.

Pitäisi olla jo ilmiselvää, että Alina Voronkova, Fatim Diarra ja Sauli Niinistö ovat kaikki aivan yhtä suomalaisia.

Hankkeen tunnelmia vuodelta 2019 täällä

 

Linkkejä

Tekijät

Eilina Gusatinsky

Ohjelmajohtaja / Yhteiskunta ja nuoret

+358 40 570 5755 eilina.gusatinsky@culturas.fi

Laura Koskimies

Projektikoordinaattori

050 369 8876 laura.koskimies@culturas.fi

Lue Lisää

Suomen venäjänkielinen väestö kasvaa nopeasti

Cultura-säätiö julkaisi loppuvuodesta 2017 selvityksen Suomen venäjänkielisestä väestönosasta.

20/08/2018 / Eilina Gusatinsky

Lue lisää

Finland’s Russian speaking Population Grows Fast

Each year about 3000 Russian speakers choose to live in Finland. They are the biggest and fastest growing language minority in the country. Part of th...