CulturaLab_museot

CulturaLab_museot -hanke tukee vuoropuhelua museoiden ja Suomen venäjänkielisen yhteisön välillä. Se kannustaa museoita etsimään keinoja, joilla osallistetaan venäjänkielisiä yhteisöjä ja edistetään kaksisuuntaista kotoutumista.

Hankkeen aikana Cultura-säätiö järjesti kaksi koulutusta venäjänkielisille freelancereille ja mediaattoreille (keskustelevia oppaita). Tavoitteena oli löytää ja saada mukaan kaksikielisiä asiantuntijoita, joiden osaamista museot voivat hyödyntää jatkossa. Koulutusta saaneet freelancerit ja oppaat voivat tarvittaessa opastaa, moderoida keskusteluja, ohjata työpajoja sekä suunnitella ja toteuttaa erilaisia museo-ohjelmia, jotka kehitetään tiiviissä yhteistyössä Suomen museoiden ja venäjänkielisten yhteisöjen kanssa.

Museofreelancereiden koulutusohjelma toteutettiin huhti-toukokuussa 2018 ja mediaattoreiden koulutusohjelma huhti-toukokuussa 2019. Molempiin valittiin toistakymmentä hakijaa avoimen haun kautta. Valintakriteerinä oli venäjän kielen lisäksi toisen tai useamman kielen osaaminen. Opettajina toimivat asiantuntijat Helsingistä ja Pietarista, ja opetus oli suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Museoiden työntekijöille koulutus tarjosi mahdollisuuden tutustua Suomen venäjänkielisiin ja kehittää omaa yleisötyön osaamistaan.

Monikielisille perheille suunnattu museo-ohjelma järjestettiin osana syksyn CulturaFest-tapahtumaa vuosina 2017 ja 2018. Yhdessä museoon -ohjelma kutsui venäjänkielisiä perheitä suomalaisiin museoihin sekä innosti vanhempia puhumaan juuristaan ja kulttuurienvälisestä identiteetistä lasten kanssa. Lapsiperheille suunnatut materiaalit olivat venäjän- ja suomenkielisiä. Koulutusohjelman freelancerit laativat osallistavia museoreittejä yhdessä museoiden kanssa.

Vuosina 2017-2019 ohjelman yhteistyökumppanit olivat:

  • Kansallismuseo
  • Helsingin kaupunginmuseo
  • Valokuvataiteen museo
  • Helsingin yliopisto
  • Ikääntyneisten venäjänkielisten kohtaamispaikka Tsaikka-klubi
  • Lasten päivät Pietarissa -festivaali
  • Museoliitto
  • Designmuseo
  • Vantaan kaupunginmuseo
  • Amos Rex

 Perheille suunnatut museoreitit voi ladata ja tulostaa suomen kielellä alla olevien linkkien kautta (venäjänkieliset ovat ladattavissa tässä)

Vaikeustasot:

0 – Aikuinen ja 1–3 -vuotias lapsi
1 – Aikuinen ja 4–6 -vuotias lapsi (ei osaa lukea)
2 – Aikuinen ja 7 – 11 -vuotias lapsi (lukee tai opettelee lukemaan)
3 – 12–15 -vuotias itse tai kaverin / aikuisen kanssa

Tekijät

Anna Sidorova

Ohjelmajohtaja / Kulttuuri ja dialogi

+358 50 563 2902 anna.sidorova@culturas.fi

Daria Agapova

Koordinaattori / Museo-ohjelma

+358 50 505 86 38 daria.agapova@culturas.fi

Lue lisää

20/06/2019 / Daria Agapova

#CulturaLab

#museo

#osallisuus

Lue lisää

#Blogi: Mitä on art mediation?

Art mediation on nopeasti kehittyvä, vuorovaikutteinen tapa tehdä yleisötyötä esimerkiksi museoissa ja muissa kulttuurilaitoksissa.  Muodollisesti se ...