CulturaFest

Helsingissä järjestetään 6.–15. marraskuuta vuotuinen nykykulttuurifestivaali CulturaFest, joka käsittelee poikkitaiteellisin keinoin kulttuurien välisen vuorovaikutuksen, maahanmuuton ja identiteetin kysymyksiä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vuoden 2019 festivaalin teemana on risteys. Risteys symboloi valintaa ja valinnan vaikeutta. Se on metafora prosessista, jossa ihminen määrittelee itsensä uudelleen yhteiskunnassa. Risteys käsittää epävarmuuden tunteen, menetetyn kaipuun ja uusien asioiden herättämän pelon. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden valita uusi suunta.

Risteys on paikka, jossa tiet liittyvät toisiinsa ja joka antaa mahdollisuuden yhdistymiseen ja uuden yhteisen tien löytämiseen.

Festivaalin verkkosivut: www.culturafest.fi

Kaikkiin festivaalin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Festivaalin ohjelma

Väkivallan väri. Sergei Stroitelevin valokuvanäyttely

6. – 30. marraskuuta / Pasila Urban Art Center. Kasöörinkatu, 3
Näyttelyn avajaiset: 6.11, 18:00

Väkivallan väri on valokuvaaja Sergei Stroitelevin hanke, joka käsittelee rasistisen väkivallan kohteeksi joutuneiden maahanmuuttajien ja pakolaisten kokemuksia ”vahingossa” kadulla tapahtuneesta tönäisystä vakavaan pahoinpitelyyn ja jopa murhaan saakka.

Tuomalla esiin muukalaisvihaa ja väkivaltaa kokeneiden ihmisten tarinoita Stroitelev johdattaa katsojan ”moraalin risteyskohtaan” pohtimaan näiden ilmiöiden syitä ja seurauksia.

Yhteistyössä: Helsinki Urban Art (Finland)

Facebook: https://www.facebook.com/events/532187387354650/

 

Runoutta risteyksessä. Pop-up-performanssi

7. marraskuuta, 17:00 / Oodin pääsisäänkäynnin edusta

Runoutta risteyksessä on runoutta ja musiikkia yhdistävä performanssi, jossa käsitellään omakohtaisia kokemuksia kaupunkiympäristössä: eri kulttuurien keskinäistä vuorovaikutusta, ihmisen ja yhteiskunnan välistä dialogia ja oman identiteetin löytämistä.

Mukana: Muhaned Durubi, Hanna Rentola, Kasper Salonen, Roma Gonza, Vincent Deyveaux, Inga Pizāne, Etoeto ja Jakov Karmanov

Yhteistyössä: Helsinki Poetry Connection (Finland), Volnost Poetry (Russia)

Facebook: https://www.facebook.com/events/2253664918077421/

 

Hiljaisuus risteyksessä. Miša Markerin taideinterventio

9. marraskuuta / Helsinki

Pietarilainen katutaiteilija Miša Marker tekee taideintervention Helsingin kaduilla.

Hiljaisuus risteyksessä -projekti kertoo vaitiolosta, ihmisistä, joiden ääni ei kuulu. Teos herättää keskustelemaan vieraskielisten asemasta ja ongelmista yhteiskunnassa.

Yhteistyössä: Helsinki Urban Art

Facebook: https://www.facebook.com/events/940428073016725/

 

Taide ja maahanmuutto: identiteettiä etsimässä. Keskustelutilaisuus

11. marraskuuta, 17:00 / Musiikkitalo. Mannerheimintie 13 A

Keskustelutilaisuus «Taide ja maahanmuutto: identiteettiä etsimässä» käsittelee taiteilijaa ja hänen taidettaan totutun kulttuurisen ja kielellisen kontekstin ulkopuolella. Miten maahanmuutto heijastuu taiteilijan näkemykseen, hänen teostensa teemoihin ja valittaviin tekniikoihin? Mitä tapahtuu taitelijan henkilökohtaiselle ja taiteelliselle identiteetille?

Mukana:

  • Anastasia Trizna. Freelance-Näyttelijä
  • Roxana Crisologo Correa. Runoilija
  • Mara Jelinko. Elokuvantekijä

Moderaattori: Martina Marti. Moninaisuuskouluttaja

Facebook: https://www.facebook.com/events/1573864559420606/

 

CulturaFest Animation Night

15. marraskuuta, 17:00 / Orion Cinema. Eerikinkatu, 15

CulturaFest Animation Night – lyhyiden animaatiodokumenttien ilta. Illan aikana nähtävät elokuvat tuovat esiin ääniä risteyskohtien eri puolilta: niiltä, jotka ovat jo löytäneet itsensä ja paikkansa, ja niiltä joiden etsinnät ovat vielä kesken.

Dokumentaarisen animaation ehdollisen luonteen ansiosta tekijöiden henkilökohtaiset tarinat ylittävät kulttuurien väliset esteet, ennakkoluulot ja stereotypiat ja muuntuvat siten henkilökohtaisiksi kokemuksiksi.

Mukana: Danski Tang, Borbala Tompa, Dina Velikovskaya, Nata Metlukh, Jennifer Zheng, Fabio Friedli, Daria Kashcheeva, Daphna Awadish, Maria Sedyaeva, Sabrina Karabaeva, Jonathan Phansay-Chamson, Naghmeh Farzaneh.

Facebook: https://www.facebook.com/events/691527101250909/

Festivaalin toteuttaa Cultura-säätiö / www.culturas.fi

Cultura-säätiö on suomalainen asiantuntijaorganisaatio, jonka missiona on lisätä suomen venäjänkielisten osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa ja edistää syvällistä kotoutumista.

Säätiö perustettiin vuonna 2013 opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta, ja säätiö saa siltä myös vuosittaisen perusrahoituksensa. Lisäksi säätiötä perustamassa oli kaupunkeja ja järjestöjä.

Cultura-säätiöllä on useita erilaisia hankkeita, joissa etsitään ja kokeillaan osallisuutta lisääviä malleja ja menetelmiä. Sen lisäksi säätiö toimii Suomen venäjänkielisiin, kotoutumiseen ja osallisuuteen liittyvien kysymysten asiantuntijana suomalaisessa yhteiskunnassa. Kulttuurilla on merkittävä rooli osallisuuden kokemusten, kuulumisen tunteen ja sitä kautta syvällisen kotoutumisen edistäjänä.

Edelliset festivaalit

CulturaFest ’17 järjestettiin Helsingissä teemana yhteinen historia.

CulturaFest ’18 järjestettiin Vantaalla teemana naapuruuden kielet.

Tekijät

Danil Lopatkin

Tuottaja, CulturaFest

danil.lopatkin@culturas.fi

Anisa Kettunen

Assistentti, CulturaCities

+358 50 4757617 anisa.kettunen@culturas.fi

Anna Sidorova

Ohjelmajohtaja / Kulttuuri ja dialogi

+358 50 563 2902 anna.sidorova@culturas.fi