Museotyön luennolla pohdittiin, miten lapsi oppii tutkimalla ja pohtimalla

Cultura-säätiön järjestämä ensimmäinen avoin museotyön luento kuultiin perjantaina 20.4. Luennoitsijat Ljubov Vanjushkina (St Petersburg Higher School of Folk Arts) ja Anna Sokolova (Anna Ahmatovan kotimuseo) ovat museoalan ja yleisötyön ammattilaisia Pietarista.

Luento käsitteli venäläistä Kuva ja ajatus -menetelmää, joka perustuu yhdysvaltalaiseen Visual Thinking Strategies -metodiin. Menetelmää käytetään museoiden yleisötyössä sekä lapsi- että aikuisryhmien kanssa. Tarkoitus on saada opastettavat pysähtymään teoksen eteen ja pohtimaan sitä yhdessä. Oppaan perinteinen kertojarooli vaihtuu keskustelun fasilitaattoriksi.

Luennolle osallistunut Zhanna Butman on ollut pitkään vapaaehtoistöissä ja käynyt kuvataidetunneilla Eremitaasissa. ”Yritin ottaa luennosta irti kaiken, minkä pystyin. Luennoitsijat olivat todella innostavia ja imin tietoa kuin sieni! Luin vielä illalla kotona aiheesta kaiken, minkä löysin. Hienoa, että saimme hyvän ja selkeän materiaalin sekä paljon lisätietoa aiheesta. Olen todella kiinnostunut aiheesta!”

Myös luennoitsijat olivat tyytyväisiä. ” Olemme esitelleet metodia monessa maassa ja kiertäneet paljon Venäjää.  Kuulijat olivat hienosti avoimia uudelle”, kertoi Anna Sokolova. ”Meille oli tärkeää saada näyttää tekniikoita ja menetelmiä, joita he voivat käyttää tulevaisuudessa. Metodimme perustuu ryhmän vuorovaikutukseen, ja tämä ryhmä lähti hienosti mukaan. Olin iloinen, että ymmärsimme niin hyvin toisiamme!”