Monikieliset suomalaisnuoret ylittivät itsensä SuomiAreenalla

Cultura-säätiö ja Mediakasvatuskeskus Metka järjestivät nuorten medialeirin Suomen vaikutusvaltaisimmalla viikolla Porissa heinäkuussa. Leirille osallistui yksitoista 13 – 18 -vuotiasta yhteiskunnasta ja mediasta kiinnostunutta monikielistä suomalaisnuorta, joiden kotikieliä olivat muun muassa venäjä, arabia, persia, turkki ja somali. He seurasivat viikon ajan keskusteluja, haastattelivat mielipidevaikuttajia sekä raportoivat näkemästään ja tuntemuksistaan sosiaalisessa mediassa.

Leiriä valmisteltiin tapaamisilla, joissa pohdittiin yhdessä monikulttuurisuutta, uutisointia, aiheen kehystämistä, eri näkökulmia ja sosiaalista mediaa. Nuoret kävivät myös Eduskunnan kyselytunnilla ja tapasivat muun muassa kansanedustaja Maria Guzeninan. Nuorten ja hankkeen suunnitteluryhmän tukena oli joukko viestinnän ammattilaisia.

Hankkeen aikana nuoret kokeilivat erilaisia rooleja haastattelijoina, kameran takana ja someraportoijina. Viikon kuluessa he tapasivat suomalaisia päättäjiä, mielipidevaikuttajia ja tavallisia ohikulkijoita. Nuoret raportoivat kokemastaan päivittäin videoilla, Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä.

Viikko huipentui nuorten vetämään paneelikeskusteluun Mikä hiton uusi normaali?, jossa aiheesta keskustelivat sisäministeri Kai Mykkänen, kansanedustaja Laura Huhtasaari, kirjoittaja Maryan Abdulkarim ja psykologiliiton ammattiasioista vastaava psykologi Vera Gergov. Nuorten ajatuksia veti yhteen Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI ry:n projektipäällikkö Antti Seitamaa. BEPOP-lavan yleisön joukossa oli myös presidentti Tarja Halonen.

#oikeusollasuomalainen

Monikielisten nuorten suomalaisuutta kyseenalaistetaan usein nimen tai ihonvärin perusteella. Jokaisella pitäisi kuitenkin olla oikeus määritellä identiteettinsä itse, ilman kyseenalaistamista. Tämä vaatii ympäristöltä yllättävän paljon tietoista ponnistelua – viattomalta tuntuvat kysymykset kuten ”mistä olet kotoisin” tai ”mitä teidän kulttuurissa ajatellaan tästä” ovatkin täällä syntyneelle nuorelle osoitus ikuisesta ulkopuolisuudesta.

Tämä sai nuoret pohtimaan, mitä suomalaisuus on, ja he päättivät viikon aikana kysyä vaikuttajilta ja tavallisilta kansalaisilta, kenellä on oikeus olla suomalainen.

Videot löytyvät Monikielisten suomalaisnuorten Youtube-kanavalta.

Cultura-säätiö tekee työtä sen eteen, että kaikkien Suomessa asuvien on mahdollista tuntea itsensä osaksi yhteiskuntaamme. Muutos alkaa meistä jokaisesta, ja halusta kohdata ihminen yksilönä turhia leimoja lyömättä