Monikieliset nuoret toivat näkemyksiään kevään vaalikeskusteluun 

Cultura-säätiö järjesti 10.4.2019 Tilaa nuorille! –vaalibattlen Helsingin Oodissa. Siinä monikieliset nuoret haastoivat kevään vaaleissa ehdolla olevat nuoret poliitikot. Tapahtuma osoitti monikielisille nuorille, että heillä on oikeus vaatia tilaa yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja toisaalta toi nuorten huolia päättäjien tietoisuuteen. Ehdokkaiden tulikin pyrkiä vakuuttamaan monikieliset nuoret siitä, että Suomessa on tulevaisuudessakin hyvä asua. 

Vaalibattle oli nuorten rakentama, nopeatempoinen ja dynaaminen keskustelu. Tunnelma oli energinen ja kokonaisuus oli rakennettu yleisöä osallistavaksi. Tilaisuus striimattiin suorana lähetyksenä Yle Areenaan. Väittelemässä olivat kymmenen nuorta edustajaehdokasta, ja hpitsasivat pareittain vastaukset nuorten keksimiin tärkeisiin kysymyksiin. Pitsauksen jälkeen nuoret ja yleisö äänestivät siitä, kumman vastaukset olivat vakuuttavampia.  

Vaalibattlea rakentaneet monikieliset nuoret nostivat keskusteluun heille tärkeitä asioita: 

”Mielestäni tämän vuoden vaaleissa tärkeintä on ilmastonmuutoksen hillitseminen ilman, että se lisää epäyhdenvertaisuutta”, painotti Zahra Karimy 

”On tärkeää, että monikieliset nuoret äänestävät, koska eduskuntaan tarvitaan ihmisiä erilaisista taustoista. Vain näin kaikkien näkökulmat tulevat esiin”, muistutti puolestaan Atte Karpola. 

”Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä, koska näin myös alle 18 -vuotiaat voivat tuoda näkemyksiään esiin – nämä päätöksethän koskevat meidän tulevaisuuttamme”, totesi Jamie Kuusimurto. 

Vaalibattleen osallistuivat seuraavat kansanedustajaehdokkaat:  

Emilia Taskinen (Feministinen puolue), Aleksi Sarasmaa, pj (KD-nuoret), Eeva Kärkkäinen (Keskustanuoret), Veera Hellman (Kokoomusnuoret), Liina Veronica Isto, 1. vpj (Perussuomalaiset Nuoret), Martin-Éric Racine (Piraattipuolue), Mikkel Näkkäläjärvi, pj (Sosialidemokraattiset Nuoret), Frida Sigfrids, pj (Svensk Ungdom), Tuomas Suihkonen (Vasemmistonuoret ry) sekä Sameli Sivonen ja Amanda Pasanen (pjt, Vihreät Nuoret). 

”Miksi niin suuri osa Suomessa syntyneistä monikielisistä suomalaisnuorista ei tunne itseään suomalaiseksi?”  

Yllä olevaan kysymykseen etsii vastausta Cultura-säätiön Monikieliset suomalaisnuoret -hanke, joka edistää ja tutkii toisen polven maahanmuuttajien osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.  

Tilaa nuorille! –vaalibattle oli osa hankkeen Nuoret tulevaisuuden tekijät -kurssia, joka on tutustuttanut nuoria suomalaiseen yhteiskuntaan ja vaikuttamiseen kevään 2019 aikana. Kurssin taustalla on ajatus siitä, että erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten yhteiskunnallisen osallisuuden kokemuksia tulee mahdollistaa ja tukea. Lisäksi tavoitteena on kannustaa eri taustaisia nuoria toimimaan yhdessä Suomen tulevaisuuden eteen. 

Monikieliset suomalaisnuoret -hanke jatkuu. Hankkeen ensi kesän kohokohta on nuorten monikielinen uutistoimitus SuomiAreenalla Porissa. Toimituksen kautta monikieliset nuoret pääsevät seuraamaan yhteiskunnallista keskustelua, haastamaan päättäjiä ja haastattelemaan poliitikkoja. Samalla he viestivät aktiivisesti mm. somessa kuulemastaan ja kokemastaan kaikille suomalaisille – mutta etenkin muille monikielisille nuorille ja omille kieliryhmilleen.  

Lue lisää Monikieliset suomalaisnuoret -hankkeesta täältä.