Cultura - yhdistävä tekijä

Mitä

Cultura-säätiö on yhdistävä tekijä. Työskentelemme sen eteen, että Suomen venäjänkieliset voisivat tulla aktiiviseksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa säilyttäen samalla oman identiteettinsä. Kulttuuri on toimintamme punainen lanka. Vaikutamme Suomessa ja teemme yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa. Säätiö on kansallinen toimija, jonka perusrahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriön kautta.

Kenelle

Säätiö tekee yhteistyötä Suomen venäjänkielisten sekä suomalaisten ministeriöiden, virastojen, päättäjien, kuntien ja erilaisten järjestöjen kanssa. Koska toimintamme punaisena lankana on kulttuuri, ovat eri alojen taiteilijat ja tutkijat meille myös tärkeitä kumppaneita.

Miten

Säätiö toimii kulttuurin, kommunikaation ja yhdessä tekemisen kautta. Yhdessä tekeminen perustuu luottamukseen. Ilman luottamusta on vaikea sitoutua yhteisiin päämääriin ja saada yhdessä aikaan muutosta. Luottamus rakentuu, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa ja pystyvät avoimeen vuoropuheluun.

Kulttuuri luo monimuotoisen ja mielenkiintoisen pohjan vuoropuhelulle ja auttaa puhumaan vaikeistakin asioista. Taide, kulttuuri, keskustelu ja kokeilut auttavat – oikein toteutettuna – meitä ymmärtämään toisiamme. Lisäämme vuoropuhelua paitsi kulttuurin, myös tutkitun tiedon ja käytännönläheisten hankkeiden avulla.

Hallinnoimamme Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahasto myöntää apurahoja suomalaisten venäjän kielen ja kulttuurin opiskeluun, opetukseen ja tutkimukseen. Kanssakäyminen helpottuu, mitä enemmän Suomessa on venäjän kieltä taitavia ja venäläistä kulttuuria tuntevia kansalaisia.

Säätiö hakee vuosittain perusrahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä, taiteen ja kulttuurin veikkausvoittovaroista. Muuta rahoitusta haetaan eri lähteistä etupäässä kotoutumis- ja kulttuurihankkeisiin.

Toiminnastamme

2018

Monikieliset suomalaisnuoret haastoivat ja haastattelivat poliitikkoja SuomiAreenalla omassa toimituksessaan. CulturaFest järjestettiin Vantaalla yhteistyössä Vantaan kaupungin ja venäjänkielisen yhteisön kanssa.

2017

Ensimmäinen CulturaFest -tapahtuma järjestetään, Suomen venäjänkieliset tässä ja nyt -selvitys valmistuu, mediahanke alkaa. Juhlarahasto tukee venäjän kielen ja kulttuurin opiskelua, opetusta ja tutkimusta noin 200 000 €:lla.

2016

Kansainvälinen konferenssi ”The Russian-Speaking Communities in Europe 2016 in a Fragmented Media Landscape” järjestetään. Venäjänkielinen kulttuuritapahtuma Harasoo!-viikko toteutetaan yhdessä Kanneltalon kanssa.

2015

Juhlarahasto ryhtyy jakamaan apurahoja venäjän kielen ja kulttuurin opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen tueksi ja kehitykseksi. Cultura-säätiö muuttaa Vuorikadulta Sörnäisiin, Lintulahdenkadulle.

2014

Kolmivuotinen Osaava-hanke alkaa. Hankkeessa luotiin toimintamalli, joka tukee venäjänkielisten maahanmuuttajien osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta Suomessa. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö, ja se liittyi Valtion kotoutumisohjelmaan 2012–2015. Valtakunnallinen Osaava-hanke oli ponnahduslauta monelle aktiiviselle venäjänkieliselle järjestölle.

2013

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö perustaa Cultura-säätiön tukemaan venäjän kieltä ja kulttuuria sekä Suomen venäjänkielisten kotoutumista. Eduskunta perustaa Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahaston, jota säätiö ryhtyy hallinnoimaan.

Lisää tietoa meistä

Cultura-säätiö mediassa

Mitä Culturasta on kirjoitettu?

Cultura-säätiön hallinto

Cultura-säätiön hallitus, laskutustiedot, säännöt, strategia, vuosikertomukset ja hyvä hallintotapa sekä juhlarahaston johtokunta ja raha-asiainhoitokunta.

Juhlarahasto

Cultura-säätiö hallinnoi eduskunnan perustamaa Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahastoa. Rahasto myöhtää apurahoja venäjän kielen ja kulttuurin opiskeluun, opetukseen ja tutkimukseen.

Cultura-säätiön hallinto

Cultura-säätiön hallitus, säännöt, strategia, vuosikertomukset ja hyvä hallintotapa sekä juhlarahaston johtokunta ja raha-asiainhoitokunta.

Keitä olemme

Danil Lopatkin

Tuottaja, CulturaFest

danil.lopatkin@culturas.fi

Irina Spazheva

projektikoordinaattori, Sense of Belonging

irina.spazheva@culturas.fi

Anisa Kettunen

Assistentti, CulturaCities

anisa.kettunen@culturas.fi

Laura Koskimies

Projektikoordinaattori

laura.koskimies@culturas.fi

Daria Agapova

Koordinaattori / Museo-ohjelma

daria.agapova@culturas.fi

Eilina Gusatinsky

Ohjelmajohtaja / Yhteiskunta ja nuoret

eilina.gusatinsky@culturas.fi

Anna Sidorova

Ohjelmajohtaja / Kulttuuri ja dialogi

anna.sidorova@culturas.fi

Tule käymään

Lintulahdenkatu 10,
00500 Helsinki

info(at)culturas.fi

Selvitys: Suomen venäjänkieliset - tässä ja nyt

Cultura-säätiö selvitti syksyllä 2017 Suomen venäjänkielisten tilannetta.

Lue lisää

CulturaFest

CulturaFest on värikäs, kansainvälinen, poikkitaiteellinen taidepläjäys marraskuussa!

Lue lisää

Ota yhteyttä