CulturaFest juhli naapuruuden kieliä Vantaalla

Miten eri ikäiset ja eri kulttuuritaustoista tulevat ihmiset elävät vierekkäin ja tarvitaanko ymmärrykseen aina yhteistä kieltä? Festivaali tarkasteli naapuruutta eri näkökulmista: kiireettömästä keskustelusta teekupin äärellä monikielisiin performansseihin, installaatioihin, museoreitteihin ja työpajoihin. Suurkiitos kaikille järjestäjille, kuraattoreille, taiteilijoille, vapaaehtoisille ja ennen kaikkea yleisölle!

Toista kertaa järjestetty CulturaFest on poikkitaiteellinen nykytaidefestivaali, jonka teemana oli vuonna 2018 naapuruuden kielet. Festivaali osallistaa, keskustelee, yhdistää ja esittelee uutta monikielistä kulttuuria sekä nostaa esille ajankohtaisia teemoja. Ohjelmassa on yhteisöllistä tekemistä sekä mielenkiintoisia keskusteluja lapsille, nuorille ja aikuisille. Ohjelmaa oli suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

CulturaFest järjestettiin Cultura-säätiön aloitteesta yhdessä Vantaan kulttuuripalveluiden kanssa.

Ohjelmapoimintoja

Hei naapuri! -tapaamisessa jutellaan ja tutustutaan toisiimme teen ja piirakoiden ääressä. Ei ole väliä, mitä kieltä puhut – tule paikalle ja ota seuraksi ystäväsi tai naapurisi! Pe 2.11. klo 17.30–19.30.

Steve Maherin Babble ON/OFF -yhteisötaidehankkeessa Vantaalle luodaan oma kieli, jonka avulla Vernissan eteen nousee jätepuusta veistos, Baabelin torni. Kielityöpajat 26.–28.10., rakentaminen 1.11.

Runo- ja videoperformanssi Maturing in the Neighbourhood tuo yhteen kaksi runoilijaa, suomalaisen Kasper Salosen ja venäläisen Roma Gonzan. Yleisö elää mukana luovassa kasvuprosessissa ja joutuu miettimään, mikä esityksessä onkaan suomea ja mikä venäjää. Pe 2.11. klo 20–21.

Maahanmuuton kliseitä ja stereotypioita murtava dokumentti Another Life kertoo Suomessa eri syistä asuvien, eri maista muuttaneiden eritaustaisten ihmisten tarinoita. Se on elokuva kaikille, joita kiinnostaa ihmisyys ja oma paikka maailmassa. Näytöksen jälkeen keskustelu. La 3.11. klo 14–16.

Lauantaina 3.11. Vernissassa on paljon tekemistä koko perheelle: värikylpyjä vauvoille ja taaperoille, animaatiotyöpaja koululaisille ja sirkustyöpaja lapsille ja vanhemmille. Suomessa asuvat eri taustaiset nuoret pohtivat identiteettiään Map of the Unknown Land -tanssiperformanssissa.

Walk Me Talk Me – Acts of Daring on julkista tilaa tutkiva osallistava kävelyteos yhdelle tai kahdelle osallistujalle kerrallaan. La 3.11. klo 11, 13 ja 15.

Koulu pelkää kiusaamista -keskustelussa sanavalmiit monikieliset lukiolaiset kertovat näkemyksiään ja kokemuksiaan sekä avaavat kiperiä kysymyksiä kouluille ja päättäjille pohdittaviksi. Mukana myös vastakruunattu Miss Suomi 2018 Alina Voronkova. La 3.11. klo 18.30–20.00.

Sunnuntaina 4.11. klo 10–17 Vernissassa järjestetään naapurimarkkinat, jonne kannattaa tulla kuuntelemaan musiikkia sekä etsimään kirjoja, vinyylilevyjä ja paikallisten taitureiden käsityötuotteita. Markkinoiden aikana nähdään tanssitaiteilija Nina Mamian soolo TIE.

Seitsemän pääkaupunkiseudun museon suomen- ja venäjänkieliset museoreitit kutsuvat lapset ja vanhemmat hauskaan yhteiseen leikkihetkeen! Reitit voi kävellä itsenäisesti museon aukioloaikaan. Kysy ilmaisia reittioppaita museoiden kassoilta. Mukana: Kansallismuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Hakasalmen huvila, Designmuseo, Amos Rex, Vantaan kaupunginmuseo ja Valokuvataiteen museo. La–su 3.–4. ja 10.–11.11.

Lisätietoja ja koko festivaaliohjelma

CulturaFest somessa

Facebook: facebook.com/CulturaFestFinland
Instagram: instagram.com/culturafest
Vkontakte: vk.com/culturafest

CulturaFestin ensimmäinen päivä

CulturaFestin toinen päivä

Museo-ohjelma