CulturaFest’18 Naapuruuden kielet – festivaaliohjelmaan valitut hankkeet

CulturaFest avasi heinä-elokuussa 2018 ideakilpailun aiheesta Naapuruuden kielet. Kuraattoritiimi sai ehdotuksia, joissa pohdittiin naapurien välistä vuorovaikutusta ja erilaisten, eri-ikäisten ihmisten sosiaalista aktiivisuutta. Ideakilpailuun lähetettiin 27 hanketta, joista festivaaliohjelmaan valittiin neljä.

  1. Steve Maher: Babble ON/OFF. Yhteisötaiteellinen hanke. Tapahtumaa ennen järjestetään työpajoja, joissa asukkaat kehittävät Vantaalle oman kielen. Festivaalin aikana rakennetaan yhteisöllisesti kulttuurikeskus Vernissan viereen Baabelin torni, monikielisen maan symboli.
  2. Maturing in the Neighborhood. Runoperformanssi. Venäläinen ja suomalainen runoilija jakavat tarinoitaan kasvusta naapurustossa, eri maiden ja kielten kontekstissa. Yleisö elää mukana tarinassa. Ohjelman kuraattori: Danil Lopatkin/Pietari.
  3. Walk Me Talk Me – Acts of Daring. Performanssi. Tanssitaiteilija Riina Hannukselan kehittämä osallistava kävelyprojekti Vantaalla. Kävelyllä pohditaan julkista tilaa, sen saavutettavuutta ja sallivuutta.
  4. Elli Niaria, Oleg Nikolaenko ja Eduard Petrov: Dokumenttielokuva Another life (2015) ja keskustelu. Suomeen eri aikoina eri maista ja eri syistä muuttaneiden ihmisten tarinoita. Monologeissa pohditaan meitä kaikkia koskettavia kysymyksiä: missä on minun paikkani, olenko siellä, missä haluan olla, ja mitä koti merkitsee minulle. Mitä tiedämme naapurin tai kanssakulkijan elämästä?

Nykytaidefestivaali CulturaFest järjestetään 2.-4.11.2018 jo toista kertaa. Tapahtuman päänäyttämö on kulttuurikeskus Vernissa Tikkurilassa, Vantaalla. Järjestäjät kutsuivat taiteilijoita pohtimaan, miten ja millä tavalla naapureiden välille muodostuu suhteita Vantaalla. Ohjelmassa on yhteisöhankkeita, performansseja, keskustelua, dokumenttielokuvaa, työpajoja niin aikuisille kuin lapsille ja vanhemmille, naapurijamit ja paljon muuta.

CulturaFest on Cultura-säätiön järjestämä nykykulttuuritapahtuma ja luova laboratorio. Festivaali on alusta dialogille monikielisessä Suomessa. Cultura-säätiö tukee Suomen venäjänkielisten osallisuutta ja monikulttuurista vuoropuhelua. CulturaFest’18 -tapahtumaa tukee Vantaan kaupunki.