#Apurahatarina: Kieliopinnot Tverissä kesällä 2018

Venäjää vieraana kielenä opiskelevan näkökulmasta

Mariia Tahvanainen

Kesäopinnot Tverissä ylittivät kaikki odotukset. Koko lukuvuoden Suomessa opiskelleena pohdin, miten jaksan vielä 10 viikkoa opiskelua täysin venäjän kielellä – mutta onneksi lähdin, sillä koen oppineeni paljon paitsi venäjän kielestä, myös venäläisyydestä.

Opetus oli mielenkiintoista ja kaikin puolin hyödyllistä, sillä oppimiamme asioita tulimme tarvitsemaan esimerkiksi anoessamme vapaapäivää luennoista tai kysyessämme apua ohikulkijoilta. Opettajista on vain hyvää sanottavaa; he ottivat huomioon kielitaitomme sekä olivat ymmärtäväisiä – osasipa yksi opettaja jopa hieman suomeakin. Luennot olivat samassa rakennuksessa kuin asuntolamme, mikä oli tietenkin miellyttävää, sillä matka koulun penkille oli yksi porrasväli. Joka perjantai kävimme opettajamme kanssa ekskursiolla milloin missäkin: museoissa, kaupungin duumassa, kirkoissa… Näimme paikkoja, jonne emme varmasti itsenäisesti olisi löytäneet ja joissa opimme paljon.

Luentoja oli vain kaksi päivässä, minkä ansiosta aikaa jäi hyvin paikalliseen kulttuuriin tutustumiseen. Opettajat olivat myös erittäin joustavia poissaolojen suhteen, ja teimmekin pitkinä viikonloppuina omia retkiämme muihin kaupunkeihin. Itse kävin esimerkiksi Pietarin ja Moskovan (junalla pääsi Moskovaan parissa tunnissa!) lisäksi Veliki Novgorodissa ja Staritsassa, joista löytyi kauniita kirkkoja ja paikkoja.

Tutustuminen venäläiseen ja tveriläiseen kulttuuriin on todella mielenkiintoista ja silmiä avaavaa. Opimme esimerkiksi, että laskuja ei saa ravintolassa erikseen vaikka pyytäisikin, ja liittymät eivät ole aivan yhtä helppokäyttöisiä kuin Suomessa. Jokainen pikkuasia oli omanlaisensa kokemus: paikallinen kuntosalikulttuuri ja julkinen liikenne poikkeaa hieman suomalaisesta. Ja kun kieltä oli pakko käyttää, sitä myös oppi kuin huomaamatta.

Kaupungin oppi nopeasti. Asuntola oli aivan kävelykadun vieressä, mistä löytyikin nopeasti kantaravintolat ja ruokakauppa. Hieman kauemmas kävellessä löytyi myös esimerkiksi Helsinki-niminen sauna, missä muutama meistä kylpi juhannussaunansa. Volgan rantakin oli vain kävelymatkan päässä, josta löytyi elokuvateatteri ja kaunis puisto. Tveristä kyllä löytää mielenkiintoisia paikkoja, kunhan viitsii kävellä hieman omaa korttelia edemmäs. Tutustuminen paikallisiin myös hyödytti siinä suhteessa, että he esittelivät paikkoja, joista ei itse olisi saanut koskaan tietää.

Yhtenä tärkeänä kokemuksena myös pidän sitä, että saimme mahdollisuuden osallistua paikallisen yksityisen kielikoulun järjestämälle kesäleirille pitämään oppitunteja Suomesta englannin kielellä. Koska suunnitelmissani on valmistua opettajaksi, arvostan tätä kokemusta suunnattomasti.

Vinkkinä siis niille, jotka pohtivat Tveriin lähtöä – reissusta tulee varmasti kokemusrikas ja 10 viikossa ehtii nähdä ja kokea vaikka mitä. Jos kuitenkin päätätte lähteä, ottakaa Suomesta kahvia mukaan.

Cultura mahdollisti sen, ettei juoksevia kuluja tarvinnut maksaa täysin itse, vaan rahaa jäi myös matkusteluun ja kulttuurin kokemiseen.

Venäjää äidinkielenä puhuvan näkökulmasta

Aleksander Malinen

Olen kaksikielinen eikä reissu Tveriin ollut minun ensimmäinen matka Venäjälle, mutta ikimuistoisin siitä reissusta kuitenkin tuli. Olin aiemmin ollut kymmenen päivän mittaisella lukion kielikurssilla Pushkinin instituutissa Moskovassa ja tältä reissulta jäi päällimmäisenä mieleen huono asuntola. Asuntola Tverissä kuitenkin oli huomattavasti parempi, kuin Moskovassa. Ja ihmiset Tverissä ovat huomattavasti mukavimpia, kuin moskovalaiset. Muutenkaan Tverissä ei ole samanlaista suurkaupungin hullunmyllyä, kuin Moskovassa tai Pietarissa. Pienessä kaupungissa oli kuitenkin ongelmana satunnaiset vesikatkokset, joista harvoin ilmoitettiin etukäteen, mutta niistäkin selvittiin huumorilla.

Hankimme junaliput Suomesta muiden kurssilaisten kesken jo hyvissä ajoin ennen lähtöä ja odotettu lähtöpäivä lähestyi todella nopeasti. Saavuttuamme Tveriin olimme hieman hukassa, sillä karttasovellukset eivät toimineet ilman internettiä ja kartta, jonka otimme, oli suht huono. Hyppäsimme kuitenkin bussiin ja avuliaat tveriläiset neuvoivat meille oikean pysäkin. Kaupungista ja kaupunkilaisista tuli heti todella positiiviset mielikuvat. Ensimmäiset päivät kieliharjoittelussa menivät pakollisten asioiden hoitamiseen, kuten puhelinliittymän hankkimiseen ja kaupunkiin tutustumiseen.

Kyseinen kieliharjoittelu oli minulle hyvin opettavainen, sillä en ole koskaan ollut yhtä pitkää ajanjaksoa Venäjällä. Reissun aikana tutustuttiin paikallisiin ihmisiin, opittiin uusia asioita venäläisestä kulttuurista sekä saatiin käsitys korkeakoulutuksesta Venäjällä. Tykästyin erityisesti tenttijärjestelmään, jossa tenttikysymykset sai tietää ennakkoon ja näin pystyi keskittymään näihin tiettyihin olennaisiin aihepiireihin.

Matkusteluun saa halutessaan anottua lomaa, viikonloppuisin kävimme usein Moskovassa ja sinne pääsi alle kahdessa tunnissa junalla. Matka Pietariin Tveristä on jo hieman pitempi, eikä siellä käyty niin usein. Suosittelen kuitenkin, että ehdottomasti käytte molemmissa kaupungeissa vähintäänkin kerran. Jos vieläkin epäilet lähtemistä kieliharjoitteluun, niin huoli pois, sillä matkalla koki ja oppi todella paljon uutta niin kielestä, kuin kulttuurista.