Moskovan pedagoginen valtionyliopisto sekä Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus Helsingissä järjestävät venäjän kielen, kulttuurin ja koulutuksen viikon Suomessa 7.-11.12. Neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Suomi-Venäjä-Seura ja Cultura-säätiö.

Viikon kirjailijavieras on Aleksandr Grishtshenko (s.), jolle myönnettiin arvostettu Debyytti-kirjallisuuspalkinto vuonna 2004. Grishchenko on myös Venäjällä suositun Andrei Pervozvannyi–romaanin toinen kirjoittaja.

Aleksandr Grishchenko on venäläinen prosaisti, runoilija, filologi ja muinaisvenäläisen kirjallisuuden asiantuntija sekä kansainvälisen slavistisen «Slovene = Словtне»-aikakauslehden toimittaja. Hän on kirjoittanut useita artikkeleita ja monografioita, ja hänen kirjoituksiaan julkaistaan jatkuvasti venäläisissä kirjallisuusaikakausilehdissä. Grishchenko on myös filologian tohtori ja venäjän kielen dosentti Moskovan Valtiollisessa Pedagogisessa Yliopistossa sekä venäjän nykykielen osaston dosentti Ortodoksisen Svjato-Tikhonovskin Humanistisessa Yliopistossa. Grishchenkolle on myönnetty useita venäläisiä kirjallisuuspalkintoja.

Grieshchenkon voi tavata Helsingin Yliopiston pääkirjastossa Fabianinkatu 30 (neuvotteluhuone 7062, 7. kerros) torstaina 10.12. klo 18-19. Häntä haastattelee Anni Lappela.

Viikon aikana puhutaan venäjän kielen opetuksesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Tapaamisiin ovat tervetulleita opettajat, kielitieteilijät, korkeakoulujen lehtorit, venäjää opettavien koulutus-, opetus- ja kielikeskusten johtajat, venäjänkielisten kansalaisjärjestöjen ja yhdistysten edustajat sekä kaikki venäjän kielestä sekä venäläisestä kirjallisuudesta ja kulttuurista kiinnostuneet.

Venäjän kielen viikon ohjelma (pdf)