23.05.2017
Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus järjestää 6.6. venäjän kielen opetusmateriaaliin keskittyvän konferenssin «Современная учебная книга». Esillä on venäjän kielen oppimateriaaleja äidinkielenä ja vieraana kielenä opiskeleville sekä kaksikielisille.  Konferenssin yhteydessä järjestetään venäläisen «Русский язык. Курсы» ja «Златоуст» -kirjapainojen oppimateriaalien myyntinäyttely. 
 
Asiantuntijapuhujat ovat venäjän kielen opiskelumenetelmien kehittäjiä Venäjältä, Suomesta ja Virosta. 
 

10.04.2017
 
Cultura-säätiö tukee Metropolia AMK:n kätilöopiskelijoiden perhevalmennushanketta, joka on suunnattu suomen- ja venäjänkielisille odottajille. Ryhmässä on neljä suomenkielistä ja kuusi venäjänkielistä äitiä. 
 

10.04.2017
Tsaikka-hanke käynnistyi vuonna 2015 Helenan vanhainkodin ja RAY:n tuella. Tarkoituksena on tukea pääkaupunkiseudun venäjänkielisten ikääntyneiden ja omaishoitajien ja vanhusten jaksamista sekä auttaa heitä arjen hallinnassa. 
 

30.03.2017

Metropolia AMK:n Kätilöopiston opiskelijat Gulmira Akbulatova-Loijas ja Laura Hänninen suunnittelivat ja toteuttivat opinnäytetyönään perhevalmennusohjelman suomen- ja venäjänkielisille äideille. 

23.03.2017
Paikka: Aleksanterin teatteri
Aika: 23.4.2017 klo 14
Kesto: 2 tuntia
Ikäsuositus: 12+
Kieli: venäjä, tulkkaus suomeksi
Liput: 38,50 / 32,50 €, Ticketmaster tai 35 € tunnuksella ”Cultura” osoitteesta antonen.palvelu@gmail.com

03.03.2017
Pjotr Tshaikovskin ooppera Jevgeni Onegin saa ensi-iltansa 15.3. Metropolian raikkaana ja konstailemattomana tulkintana, joka on samalla sopraano Varvara Merras-Häyrysen musiikin yamk-opinnäytetyöprojekti. Rooleissa nähdään Metropolian ja Sibelius-Akatemian opiskelijoita sekä vierailijoita kapellimestari Sasha Mäkilän ja ohjaaja Anselmi Hirvosen valmentamina. Orkesteri on koottu yhteistyössä Viron musiikki- ja teatteriakatemian kanssa ja teos esitetään saman työryhmän voimin myös konserttiversiona Kerava-salissa 10.3.
 

01.03.2017
Lähes neljän vuoden työrupeama Cultura-säätiössä meni kuin siivillä. Syynä voi olla se, että iän myötä aika tuntuu kuluvan aina vain nopeammin. Mutta aika on vilahtanut siksikin niin nopeasti, että viime vuodet ovat merkinneet säännöllistä muutosta, uuden kehittämistä ja uusiin asioihin tarttumista.
 

01.03.2017
Kansainväliseen kulttuurivaihtoon erikoistunut Adelfa Agency aloittaa vuoden 2017 yleisöluentosarjan ”Venäjän kulttuuri – taustaa ja tätä päivää” 
 
Aika ja paikka: Maanantaina 13.3. klo 19 Kansallisteatterin Lavaklubilla, Läntinen teatterikuja 1, Helsinki
 

17.02.2017
Itä-Suomen koulun venäjänopettaja Tatiana Panschin teki juhlarahaston apurahalla sähköisen Aakkoskirja Sundukin pienille oppijoille. Kirjan voi ladata täältä: https://itunes.apple.com/fi/book/sunduk/id1206821344?l=fi&mt=11
 

08.02.2017

A-venäjän ylioppilaskokeen kirjoittaa verrattain pieni joukko kokelaista. Tällä vuosikymmenellä kirjoittajia on ollut keskimäärin 240 vuodessa, ja heistä valtaosa, noin 200, puhuu venäjää äidinkielenään, kotikielenään tai toisena äidinkielenään. Monet venäjänopettajat ovat ilmaisseet eri yhteyksissä huolensa siitä, että A-venäjän ylioppilaskokeet ovat muodostuneet liian vaativiksi venäjää vieraana kielenä opiskeleville. Opettajat ovat esittäneet toiveen, että A-venäjän kokeeseen liittyviä kysymyksiä selvitettäisiin tarkemmin.

02.02.2017
Cultura-säätiön johtajaksi on valittu Pekko Kohonen. Kohonen siirtyy säätiöön liike-elämän ja teollisuuden palveluksesta, viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on vastannut liiketoiminnan kehittämisestä ja yhteiskuntasuhteista Lassila & Tikanojan ja STR Tecoilin palveluksessa sekä Suomessa että Venäjällä. Sitä ennen hän työskenteli Sitrassa Venäjä-yhteistyöhön liittyvissä tehtävissä. Alkujaan Kohonen on suomalais-venäläisen koulun kasvatti. Koulutukseltaan hän on metsätieteen maisteri ja kauppatieteiden kandidaatti. 
 

24.01.2017
Työpaja tarjoaa osallistujille mahdollisuuden tutustua kaiverrustekniikkaan.
 
Työpajassa käytetään sekä lapsille että aikuisille sopivaa pehmeää Pressprint-materiaalia, joka muokattavuutensa ja moninaisuutensa ansioista taipuu erilaisten luovien ideoiden pohjaksi.
 
Osallistujat voivat myös tutustua Tuulikki Pietilä –näyttelyyn.
 
Kurssi on tarkoitettu lapsille ja aikuisille. Työpajan vetää Irina Kreer-Boulay.
 

05.01.2017
Miltä näyttää onnellinen ihminen? Onko melankolisella ihmisellä varjot silmien alla tai surullinen katse?
 
Venäjänkielisessä taidepajassa voit rakentaa muotokuvan tai omakuvan kollaasitekniikalla. Teemana on erilaiset tunnelmat. Lyhytkurssilla käytetään perinteisiä ja moderneja materiaaleja kuten akryylimaaleja  ja papereita, sellofaania, folioita ja paljon muuta. 
 
Kurssi on tarkoitettu lapsille ja aikuisille. Työpajan vetää Irina Kreer-Boulay. 
 

15.12.2016

Suomessa on noin 72 000 venäjänkielistä. Noin 30 000 heistä asuu pääkaupunkiseudulla. Väestöennusteen mukaan Suomessa olisi noin 250 000 venäjänkielistä vuonna 2040.

Tällä hetkellä Suomessa ei osata hyödyntää venäjänkielisten osaamista. He ovat keskimäärin korkeasti koulutettuja, mutta heidän työttömyysprosenttinsa on kantaväestöä huomattavasti korkeampi, noin 30 %.

03.05.2016

Kristina Laine piti Kasissa venäjänkielisen animaatiotyöpajan lapsille torstaina 28.4.2016. Lapset ja vanhemmat tekivät yhdessä animaatioita, ja näin hienoja niistä tuli. Tarvittiin vain paperia, kyniä, sakset ja mielikuvitusta!

22.04.2016
Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahasto teki maaliskuussa 2016 kyselyn oppilasvaihdosta Venäjällä. Kyselyn toteutuksessa konsultoitiin vaihto-oppilasjärjestö Suomen Youth for Understanding ry:tä. Kysely kohdistettiin peruskoulun 9-luokkalaisille ja lukion 1- ja 2-luokkalaisille. Vastauksia tuli yhteensä 968 eri puolilta Suomea. 
 

20.04.2016
Olin mukana juhlimassa, kun Pietarin Eremitaasissa avattiin suomalaisen arkkitehtuurin ja designin suurnäyttely viime marraskuussa. Kolmen suomalaisen taidemuseon yhteinen hanke ei ollut mikään pikkujuttu. Eremitaasin kuraattori oli valmistellut näyttelyä Suomen Pietarin instituutin avustuksella peräti kolme vuotta. Venäläinen media hehkutti, kuinka näyttely oli suosioltaan verrattavissa nyt edesmenneen Zaha Hadidin näyttelyyn, joka nähtiin museossa aikaisemmin samana vuonna.

13.04.2016
Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitoksen opiskelijat Satu Noukka ja Jouni Vainio tekivät Cultura-säätiölle seminaarityön Kieli, kulttuuri ja etninen yhteenkuuluvuus maahanmuuttajan kotoutumisen tukena. Työ kokosi yhteen tutkimuskirjallisuutta koskien etnistä identiteettiä ja sen merkitystä kotoutumiselle sekä valtaväestön ja maahanmuuttajien osuutta kotoutumisprosessissa.
Järjestimme aiheesta pienen esittely- ja keskustelutilaisuuden 6.4. ja kutsuimme paikalle yhteistyökumppaneitamme. 
 

11.04.2016

Cultura-säätiö ja Ateneum järjestivät venäjänkielisen kuvanveistotyöpajan sunnuntaina 10.4. Paikalla oli keväisestä säästä huolimatta 20 innokasta osallistujaa.

Kansallisgallerian opas Irina Soboleva kierrätti ryhmän ensin Auguste Rodinin näyttelyssä. Hän kertoi mukaansatempaavasti sekä lapsille että aikuisille taiteilijan elämästä ja kuvanveistosta.

05.04.2016

Cultura-säätiö järjestää 13.-14.10.2016 Wanhassa Satamassa kansainvälisen konferenssin, joka keskittyy  Euroopan venäjänkielisiin yhteisöihin.

Konferenssin teemana on Euroopan venäjänkieliset yhteisöt 2016  pirstaloituneessa mediamaisemassa. Se tarkastelee venäjänkielisten median käyttöä ja valintaa muuttuneessa mediaympäristössä sekä onnistuneen integraation edellytyksiä.

22.03.2016
Tarinoita ja makuja naapurista on suomalais-venäläinen tiedettä ja taidetta yhdistävä projekti, joka nostaa keskiöön tavalliset venäläiset ihmiset, heidän arkensa, ruokakulttuurinsa ja tarinansa. Tätä kautta se lisää ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja laajentaa suomalaisten käsitystä Venäjästä. Tarinoita ja makuja naapurista sai alkunsa tarpeesta tuoda tavallisten venäläisten ääni kuuluviin aikana, jolloin mediassa käytävää
keskustelua leimaavat suuret poliittiset linjaukset, jotka ovat usein kaukana tavallisten ihmisten elämästä.
 

16.03.2016

ajatustenvaihtoa... ideoita… yhdessä tekemistä… yhteishankkeita…

 
Cultura-säätiö ja Suomen Venäjänkielisten Yhdistysten Liitto (FARO) järjestävät tiistaina 12.4. klo 16–18 Cultura-säätiön tiloissa (Lintulahdenkatu 10, 3. krs) INFO- JA KESKUSTELUTILAISUUDEN. 

03.03.2016

David Kozma on Helsingissä asuva romanianunkarilainen näyttelijä ja teatteriohjaaja, joka on tutkinut teatterin avulla maahanmuuttajien identiteettikysymyksiä. Selli-installaatiossa etsitään vastauksia kysymykseen, miten oma identiteetti säilyy asuinpaikan vaihtuessa. Pitääkö oma identiteetti vankina tai vapaana tässä uudessa ympäristössä? Sellissä kuullaan Suomessa erilaisilla sosiaalisilla tasoilla eläviä romanialaisia.

29.02.2016

Pop & Jazz Konservatorion Close Encounters Helsinki – St. Petersburg -opiskelijafestivaali keräsi yhteen muusikoita Suomesta, Venäjältä, Virosta, Yhdysvalloista ja Latviasta. Pietarissa ja Tallinnassa järjestettiin kahdeksan, Helsingissä peräti 36 konserttia.

24.02.2016

Viime syksynä Kasissa alkoi kokoontua keskusteluryhmä Lapset ja perheet Suomessa. Tapaamisissa käsitellään eri näkökulmista lapsiperheiden elämää Suomessa sekä suomalaisen ja venäläisen kasvatuksen eroja. Vanhemmat voivat vaihtaa tietoja ja kokemuksia venäjäksi sekä kysyä asiantuntijoilta. Tämä auttaa vanhempia kotoutumaan paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan.

16.12.2015

Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahasto on jakanut 149 890 euroa apurahoja venäjän kielen ja kulttuurin opiskeluun ja opetuksen kehittämiseen. Apurahan sai yhteensä 35 henkilöä, yhteisöä tai työryhmää eli 18,7 % arvioiduista hakemuksista.

20.10.2015

Teksti: Tuukka Sandström, Idiootti-kustantamo. Kuva: Lassi A. Liikkanen

Elokuussa ystäväni, suomentaja Pauli Tapio järjesti pietarilaisten nykyrunoilijoiden esiintymisen Helsingissä. Jälkikäteen hän ihmetteli Ylen toimittajaa, joka oli kysellyt vierailta lähinnä Putinista ja Venäjän sananvapausongelmista, vaikka heidän runoissaan ei ollut mitään noista aiheista.

Miksi politiikasta, miksei poetiikasta? Kysyttäisiinkö saksalaiselta nykyrunoilijalta ensimmäiseksi Merkelin Kreikka-linjasta?

15.10.2015

Kuva: Zhenja Djurer, http://www.erofeyev.ru/photoalbums/

Kansainvälisesti tunnettu kirjailija ja toisinajattelija Viktor Jerofejev (s. 1947), ”Venäjän vapain mies”, saapuu Cultura-säätiön vieraana Helsingin kirjamessuille 22.–25.10.

09.10.2015

Cultura-säätiön, Sellon kirjaston Venäjänkielisen kirjaston ja Suomi-Venäjä-Seuran yhteisosasto 6F79

torstai 22.10.

13.00-14.00 Sellon kirjaston venäjänkielisen kirjaston kielikahvila.

15.00-16.00 Jazzmuusikko Ženja Gimer.

16.00–17.00 Amnestyn lukupiiri vieraanaan kirjailija Lev Rubinštein.

Perjantai 23.10.

15.30–16.30 KustantajaTuukka Sandströmja kääntäjä Ivan Prilezaev keskustelevat kirjallisuuden kääntämisestä.

07.10.2015

Cultura-säätiö, Sellon kirjaston Venäjänkielinen kirjasto ja Suomi-Venäjä-Seura osallistuvat 22.–25.10.2015 järjestettäville Helsingin kirjamessuille. Tervetuloa yhteisosastollemme 6F79!

Venäläinen kirjallisuus ja kulttuuri esittäytyvät tänä vuonna Helsingin Kirjamessuilla monipuolisesti. Messuille odotetaan yli 30 venäläistä kirjailijaa.

25.09.2015

15.09.2015

Kuvat: Tomi Setälä

Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahaston tavoitteena on innostaa suomalaisia opiskelemaan venäjää ja lisätä venäläisen kulttuurin tietämystä Suomessa.

09.09.2015

Cultura-säätiö järjestää yhdessä Suomen Pietarin instituutin, Taivas ry:n ja Pietarin Kirjailijan talon kanssa kirjallisuustapahtuman Pietarin historian teemat suomalaisessa nykykirjallisuudessa 14. ja 15.9.2015. Tunnetut suomalaiset kirjailijat Sirpa Kähkönen ja J-P Koskinen kertovat Pietarin historiaan liittyvistä romaaneistaan. Tapahtuman aikana järjestetään kaksi tilaisuutta:

01.09.2015

Suomen kieltenopettajien liiton (SUKOL ry) Tempus-lehden uusimmassa numerossa kerrotaan juhlarahastosta ja Cultura-säätiön toiminnasta. 

Lue artikkeli täältä pdf-tiedostona!

27.08.2015

Teksti: Mikko Saarinen
Kuva: Elisaveta Nesterova

Tiheää tunnelmaa, kohtalokkaita säveliä ja elokuisen illan taikaa koettiin kohtaamispaikka Kasissa, kun sopraano Meeri Pulakka lauloi Tšaikovskin romansseja  ja Anastasia Salo esitti säveltäjämestarin pianoteoksia.

12.08.2015

Miten ideasta syntyy hanke? Mistä hankkeelle voi hakea rahoitusta? Mitä tapahtuman järjestäjän on hyvä muistaa? Näihin kysymyksiin saat vastauksen Cultura-säätiön Osaava-hankkeen työpajassa.

Osaava-hanke järjestää yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa vielä yhden työpajan, jonka aiheena on hankkeiden ja tapahtumien järjestäminen. Suomenkieliseen koulutukseen ovat tervetulleita kaikki hanketyöstä kiinnostuneet, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan.

Koulutuspaikka: Helsingin Yrittäjänaisten sali, Uudenmaankatu 23 A

02.07.2015

Opetus- ja kulttuuriministeriön taide- ja kulttuuripoliittisen seminaarin aiheena on tänä vuonna monikulttuurinen Suomi.

Lue lisää alla olevan linkin kautta.

http://www.minedu.fi/OPM/Tapahtumakalenteri/2015/09/kaukametsa.html?lang=fi

13.03.2015

Cultura-säätiön Osaava-hankkeen kolmas monialainen seminaari Perheen merkitys kulttuurien välisessä viestinnässä järjestettiin Lappeenrannassa 5.3.2015. Koulutustilaisuuteen osallistui Lappeenrannan ja lähiseudun kuntien valtion, kuntien ja yhdistysten työntekijöitä sekä seudun venäjänkielisten ja inkerinsuomalaisten edustajia.

11.03.2015

Millaisia ovat EU-maiden venäjänkieliset yhteisöt, miten ne toimivat ja mikä on venäjän kielen merkitys yhteisöille?

Näistä aiheista keskustellaan Cultura-säätiön seminaarissa 31.3.2015 Helsingissä. Tervetuloa mukaan!

10.03.2015

Kohtaamispaikka Kasi on kiinni kiirastorstaina 2.4 sekä vappuaattona 30.4

06.03.2015

Cultura-säätiö kartoitti juhlarahastoon liittyen venäjän kielen opiskeluun ja opetuksen apurahatarpeita verkkokyselyllä helmikuussa 2015. Kyselyyn tuli 446 vastausta ympäri maata.

Kyselyyn vastasi koululaisia, opiskelijoita, opettajia sekä muita venäjän kielestä ja kulttuurista kiinnostuneita. Eniten vastaajien joukossa oli venäjän kielen opiskelijoita ja opettajia.

15.12.2014

Tarinoiden puisto, Suomen kaikkien aikojen suurin lastenkirjallisuustapahtuma avautui marraskuun alussa Virka-galleriassa (Sofiankatu 1, Helsinki). Se on avoinna 1.2.2015 saakka ja sisältää laajan kuvitusnäyttelyn, runsaan kirjatarjonnan sekä yli sata työpajaa ja ohjelmatuokiota. Tapahtuman järjestää Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen ry.

08.12.2014

Cultura-säätiön Osaava-hankkeen mentorointivalmennuksen osanottajat kokoontuivat arviointi-iltaan 4.12 Tikkurilan kirjastossa Vantaalla. Mentorointiparit olivat aloittaneet tapaamisensa marras-joulukuussa ja harjoitelleet mentoroinnin menetelmiä. Suurin osa kertoi myönteisistä kokemuksista, ilosta, innosta ja kiinnostuksesta yhteisten hankkeiden toteutukseen. Illassa kuulimme tarinat Jelena Lapina-Balkin, Anna Kajavan  ja Irina Poletajevan ammateiksi muuttuneista harrastuksista.  Ihminen on onnellinen silloin, kun hänen työnsä on hyödyksi muille ja tuottaa iloa hänelle itselleen.

26.11.2014

Cultura-säätiön Osaava-hanke järjesti Vantaalla yrittäjyyden perusteita valottavat venäjänkieliset kurssit. Opetus oli tarkoitettu oman yrityksen perustamista Suomessa suunnitteleville. Kursseilla käsiteltiin yritystoiminnan taloudellisia ja juridisia kysymyksiä. Kurssien kouluttaja Anton Oll esitteli perusteellisesti myös suomalaista verotusta ja aloitteleville yrittäjille tarkoitettuja palveluita, joita on tarjolla myös venäjäksi.