Tervetuloa mediapajaan Poriin!

Tästä leirikirjeestä löydät lisätietoa kesän medialeiristä. Ensimmäiseltä sivulta löydät perustietoa leiristä, tarkemmat tiedot jäljempänä.

Leirikirje pähkinänkuoressa

 • Medialeiri järjestetään SuomiAreenan aikaan Porissa
 • Leirillä nuorten omat puhelimet jätetään leiriläisten haltuun
 • Leiriläisten omat lääkkeet tulee merkitä selkeästi ja liittää mukaan ohjeet lääkkeiden ottamisesta
 • Leiri alkaa 16.7. klo 15.00 ja päättyy klo 10.00 viimeisenä leiripäivänä (21.7.). 
 • Leiribussi starttaa Helsingistä klo 9.00 ja saapuu Helsinkiin n. klo 14.30. Tarkemmat bussiaikataulut kirjeen lopussa. 
 • Majoitus on Porin kristillisessä koulussa, joka tarjoaa patjat, petivaatteet ja lakanat. Vain omat tavarat ja pyyhe mukaan. Koulussa on suihkutilat.
 • Löytötavaroita voi kysellä leirin jälkeen hankejohtajilta. 
 • Medialeirin ajalle otamme ryhmävakuutuksen. 

Cultura-säätiön toimisto:

Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki
Hankejohtaja Eilina Gusatinsky
040 570 5755 (klo 9.00–15.00)
Cultura-säätiön löydät myös Facebookista tunnuksella cultura.saatio ja Instagramista tunnuksella @culturasaatio. Kannattaa myös tilata Cultura-säätiön YouTube-päivitykset!
 

Yhteydenpito leirille ja leirillä

Omat puhelimet voivat olla leirillä mukana ja ne ovat nuorten käytössä koko ajan, kukin heistä pitää huolen omasta laitteestaan.
 
Hankejohtajan tavoittaa kiiretilanteissa vuorokauden ympäri numerosta 040 570 5755. Leiriläisen huoltajat voivat soittaa leirille päivittäin puhelinaikana kello 9–10 ja 17–18, lähettää hankejohtajan kautta terveisiä leiriläiselle tai kysellä leirin kuulumisia. Toivomme, että kiireettömät asiat soiteltaisiin näinä soittoaikoina. Leirille voi myös lähettää sähköpostia, tavallista postia tai terveisiä Facebookin tai Instagramin kautta. Yhteystiedot löytyvät kirjeen alusta.
 
Päivitämme leirikuulumisia myös ajantasaisesti Facebookiin ja Instagram–tilillemme, kannattaa käydä tykkäämässä meistä! Leiriläisistä voidaan julkaista kuvia ja videoita, jos huoltajat ovat antaneet siihen luvan.
 
Leirillä ei ole erillistä vierailupäivää, mahdollisista vierailuista leirin aikana sovitaan etukäteen hankejohtajan kanssa. 
 
Puhelimet, tabletit ym. ovat nuorten omalla vastuulla, emmekä korvaa kuluja, mikäli ne rikkoontuvat nuorten omassa käytössä.
 
Päivisin leiritoiminta keskittyy Satakunnan Ohjaamoon, mihin perustetaan Monikielisten suomalaisnuorten pop up toimitus (17.—20.7.). Ohjaamossa on käytössä langaton (wifi)verkko.
 

Allergiat, terveydenhuolto ja hygienia leirillä 

Ilmoitathan leiriläisen mahdolliset erityisruokavaliot, allergiat, lääkitykset ja muut tarpeelliset tiedot ennen leirin alkua hankejohtajalle tai toimistolle. Kun tiedämme allergioista, lääkityksistä ja sairauksista etukäteen, voimme varmistaa leiriläiselle paremman leirin ja hyödyntää leiriajan varsinaiseen leiritoimintaan. Cultura-säätiö ei luovuta tietoja kolmansille osapuolille ja leirillä ohjaajien tietoon kerrotaan vain leirin kannalta olennainen. 
 
Leiriruokailu on järjestetty seuraavasti: runsas aamiainen tulee majoittajan puolelta, keittolounaan, päivällisen ja välipalan hoitaa Cultura-säätiö. Erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan asianmukaisesti. Tarvittaessa voimme olla keittiöltä yhteydessä huoltajiin ja pyytää lisätietoja leiriläisen ruokavaliosta. 
 
Kela-kortti tulee olla leiriläisellä mukana äkillisiä sairastapauksia varten.
 

Omat lääkkeet: 

 • Jos nuorella on säännöllisiä lääkityksiä tai tarvittaessa otettavia lääkkeitä: 
 • Lääkkeet tulee pakata mukaan alkuperäispakkauksissaan ja reseptilääkepakkauksissa tulee olla reseptitarra 
 • On erittäin tärkeää liittää lääkkeen mukaan selkeät ohjeet lääkkeen käytöstä sekä tieto, milloin ja paljonko lääkettä annetaan. Tarvittaessa huoltajiin ollaan yhteydessä leiriltä. 
 • Leiriläinen ei itse voi olla vastuussa lääkkeistään, vaan lääkitykset sovitaan aina aikuisten kesken. Toki leiriläinen itse osaa kertoa olotilastaan ja tarpeestaan esimerkiksi (pään)särky- tai astmalääkkeeseen 
 
Monet nuoret eivät muista itse kertoa lääkkeistään ja leirillä ohjaajat huolehtivat lääkkeiden jakamisesta. Siksi on tärkeää, että ohjaajilla on riittävästi tietoa lääkkeistä. Lääkkeiden jakamista varten ohjaajilla on oma ohjeistus ja kaikki annetut lääkkeet merkitään ylös. 
 
Meiltä löytyy yleisimpiä reseptivapaita lääkkeitä, esim. Panadolia, Heinixiä, Ampikyytä sekä muita ensiapu- ja haavanhoitotarvikkeita. Tarpeen vaatiessa annamme lääkkeitä leiriläisille pakkausohjeen mukaisesti toimien. Ilmoitattehan toimistollemme, mikäli toivotte, ettemme anna reseptivapaita lääkkeitä lapsellenne. Muistattehan ilmoittaa myös mahdolliset lääkeaineallergiat.
 

Leirivarusteet 

Leirillä on kaikille oma patja, peitto ja tyyny sekä tarvittavat lakanat. Bussimatkoille voi halutessaan ottaa mukaan pientä naposteltavaa. Pakkaathan mukaan:
 
 • Yöpuku Pyyhe Sadetakki ja kumisaappaat 
 • Vaihtoalusvaatteet Saippua Villasukat (myös kesällä voi olla kylmä) 
 • Vaihtosukat Hammasharja ja -tahna Hattu tai huivi 
 • Hellevaatteet Hiusharja Ulkoiluun sopivat kengät, esim lenkkarit tai kantaremmilliset sandaalit 
 • Pitkiä housuja Kela-kortti 
 • Pitkähihaisia paitoja /huppari Mahdolliset lääkkeet pakkauksissaan 
 
Kannattaa myös kurkistaa sääennustetta leiritavaroita pakatessa. 
 
NIMIKOITTEHAN KAIKKI MUKAAN TULEVAT VAATTEET JA TAVARAT! Tämä helpottaa löytötavaroiden päätymistä oikealle leiriläiselle. Varusteet kannattaa pakata YHDESSÄ LEIRILÄISEN KANSSA yhteen tai kahteen isoon kassiin, pienet pussukat unohtuvat helposti. 
 
Leiri alkaa aloituspäivänä klo 15:00. Omalla kyydillä saapuvilta toivomme, että ajoitatte saapumisenne mahdollisimman tarkasti leirin alkamiseen, aikaisintaan klo 14:00 alkaen. Leiri päättyy viimeisenä päivänä klo 10:00, johon asti nuoret osallistuvat leirin ohjelmaan. Yhteiskuljetus saapuu Helsingistä. Yhteiskuljetusreitin aikataulut, pysähtymispaikat sekä menopaluu -matkan hinnat löydät seuraavasta taulukosta.
 
Helsinki—Pori—Helsinki
Pysähtymispaikka Lähtöaika 16.7. Paluuaika 21.7.
Lintulahdenkatu 10 9.00 n. 14.30
 
Pysähtymispaikka Saapuminen 16.7. Lähtöaika 21.7.
Pori, Siltapuistokatu 1 n. 13.30 10.00
 

Sosiaalinen media leirillä ja leirin jälkeen 

Hyvän käytöksen pelisäännöt sosiaalisessa mediassa koskevat niin ohjaajia kuin leiriläisiä. Yhteisistä pelisäännöistä sovittaessa leiriohjaajat muistuttavat leiriläisiä myös sosiaalisen median käytössäännöistä. Leiriläinen on itse vastuussa leiriltä julkaisemistaan kuvista. Leirikavereiden tai ohjaajien kuvien julkaiseminen on kielletty ilman asianosaisten lupaa. Leirikavereille voi halutessaan antaa puhelinnumeronsa, monesti yhteydenpito leirin jälkeen on antoisaa. Cultura-säätiöltä emme anna muiden leiriläisten yhteystietoja, mutta perheen halutessa yhteyden leirikaveriin toimimme toki viestinviejänä.
 

Leirihenkilökunta 

Leirillä on mukana Cultura-säätiön ja Mediakasvatuskeskus Metka ry:n työntekijöitä ja ohjaajia. Ohjaajat ovat täysi-ikäisiä ja koulutettuja. Osaamista löytyy niin median, viestinnän, mediakasvatuksen, kuvaamisen kuin esiintymistaitojenkin osalta.
 
Nuoret raportoivat viikon aikana omille yhteisöilleen siitä, mistä Suomessa puhutaan ja millaisena nuoret näkevät oman tulevaisuutensa. Pop up -toimitus on avoin kohtaamispaikka, jossa jokainen oppii tuottamaan monenlaisia mediasisältöjä. Kirjoitamme yhdessä reportaaseja, kuvaamme lyhyitä uutisjuttuja, harjoittelemme tuottamaan blogitekstejä ja teemme vlogeja. Samalla perehdymme faktantarkistukseen ja analysoimme mediasisältöjä mediakasvatuksen hengessä. SuomiAreenan aikana toimituksen työtä voi seurata nuorten omassa suomenkielisessä videoblogissa.
 
Medialeirin ohjelma kulminoituu nuorten vetämään SuomiAreena-paneelikeskusteluun 20.7. klo 10.00 BePOP-lavalla, johon osallistuvat sisäministeri Kai Mykkänen, kansanedustaja Laura Huhtasaari, kirjoittaja Maryan Abdulkarim, SAKKI ry:n projektipäällikkö Antti Seitamaa ja Psykologiliiton ammattiasioista vastaava psykologi Vera Gergov. Vetäjinä Aleksanteri Lindh ja Zahra Sara Karimy.
 
Leirillä nähdään! 
 
Terveisin: vastaava hankejohtaja Eilina & kollegat Hanni, Laura ja Kaisa sekä Pekko, Ilona, Denis, Polina ja Kirill