Vera Lapitskaja
23.10.2017
Matrëshka dating on ilta, joka on omistettu suomalaiselle ja venäläiselle nykytaiteelle ja -taiteilijoille. Illan nimeksi oli monta vaihtoehtoa, mutta lopulta päädyimme Matrëshkaan, vaikka ajatus tuntui meistä itsestämmekin aluksi liian kliseiseltä. Kun pääsimme yli ensimmäisestä mielleyhtymästä ja laitomme sen syrjään kuten ensimmäisen, suurimman Matrëshka-nuken, ymmärsimme, että nykytaide on itsekin kuin Matrëshka-nukke — paljon moniulotteisempi kuin ensivilkaisulla näyttää. 
 
Etsiminen ja ajatusten muotoutuminen. Tämä kuvaa mielestäni parhaiten nykytaidetta, sen luomista ja tulkintaa. Mitä tämä tarkoittaa? Kysyy niin teosta työstävä taiteilija kuin teoksen katselija. Merkitysten etsimiselle on monta strategiaa. Yksi katsoo vain pintaa, toinen pyrkii vilkaisemaan sisään. Kolmas etsii merkitystä sisältä, neljäs teoksen tarkoitusta intuition avulla. Viides ei ymmärrä. Jokainen pysähdys tällä tiellä on yksilöllinen kokemus lukuisista ohi virtaavista merkityksistä. 
 
Muodon moninaisuus. Nykytaiteella on harvoin yksi muoto. Usein muoto sisältyy toiseen, ja ne muodostavat yhdessä kolmannen. Esimerkiksi nykytanssi ei ole pelkkä sarja liikkeitä perinteisen lavan antamissa rajoissa. Tanssi voi muuttua ja muuttaa esitystilaa niin kirjaimellisesti kuin metaforisestikin. Myös tanssija voi olla samaan aikaan sekä katseen alainen objekti hänelle määrätyssä tilassa, kuin subjekti, joka muokkaa aktiivisesti sekä tilaa että tapahtumia 
 
Tyhjyys. Entäpä, jos ulkokuoren alla ei ole mitään? Jos tämä illuusio, kuvitteellinen taiteilija, johtaakin tarinoillaan yleisöä harhaan? Uskon, että jos haluaa osoittaa nykytaiteen tyhjäksi, on yritettävä hajoittaa valmiita, ketjuuntuneita merkityksiä. Merkitysketjuja voi hajoittaa vain järjestelmällisesti, ketju kerrallaan. Mutta jos hajoitamme ei-mitään järjestelmällisesti ja perusteisiin asti, häämöttääkö lopussa totuus vai umpikuja? On palattava kysymykseen, joka heräsi jo muutama lause sitten. Kyllä, jokainen pysähdys totuuden tai tyhjyyden etsinnän tiellä on etsijälle yksi henkilökohtainen ja ainutlaatuinen kokemus lisää. Tätä kokemusta on mahdoton pukea yhdeksi lyhyeksi kuvaukseksi, jonka kävijä saisi muistona näyttelystä. Sitä on mahdoton pakottaa. Kokemukseen voi päästä käsiksi vain taidetta katselemalla ja kokemalla — purkamalla ja avaamalla siinä syntyviä ajatuksia, epäilyksiä ja oivalluksia. Kuten avaamalla Matrëshkaa ja purkamalla isomman nuken sisältä aina uusia, pienempiä. 
 
Mitä Matrëshka dating-illalta siis voi odottaa? Pyysimme osallistujia esittelemään yhden projektin, jota he ovat toteuttamassa tai vasta suunnittelemassa tänä vuonna. Esittelyn muoto on pieni näytelmä tai performanssi, joka kuvaa projektin olemusta tai sen osaa, muodostaa yleiskuvan, kertoo työn suuntaviivoista tai suunnitellusta tuloksesta. Sanalla sanoen - ihan Matrëshkameininkiä!