Mitä tulee kun yhdistetään venäläiset ihmiset, tarinat ja ruoka? Siihen saadaan vastaus Ruplassa, jossa avautuu aihetta koskeva näyttely Kohtaamisia - ihmisiä, tarinoita ja makuja naapurista. Suomalais-venäläinen projekti nostaa keskiöön tavalliset venäläiset ihmiset, heidän arkensa, ruokakulttuurinsa ja tarinansa. 
 
Kohtaamisia sai alkunsa tarpeesta tuoda tavallisten venäläisten ääni kuuluviin aikana, jolloin mediassa käytävää keskustelua leimaavat suuret poliittiset linjaukset ja usein negatiivinen uutisointi. “Tuomalla erilaisia näkökulmia asiaan haluamme lisätä ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja laajentaa kuvaa venäläisistä. Ei ole olemassa vain yhtä Venäjää”, idean takana oleva Jaakko Blomberg kertoo.
 
Kohtaamisia-työryhmä matkasi vuoden 2016 aikana yhdessä niin etelään Krasnodariin, pohjoiseen Murmanskiin, läheiseen Pietariin, Siperian pääkaupunkiin Novosibirskiin sekä tataarikulttuuristaan tunnettuun Kazaniin. Näiden matkojen aikana nähtiin, koettiin, kuultiin ja maistettiin monia eri puolia Venäjästä. 
 
“Matkalla tutustuimme esimerkiksi laivan kapteeniin Murmanskissa, teenviljelijöihin Sotšissa, samovaarien korjaajiin Krasnodarissa, vanhoihin kyläläisiin Novosibirskissä, saunojiin Pietarissa ja oman museon perustaneeseen pariskuntaan Kazanissa”, Blomberg luettelee. “Mukaan ihmiset valikoituivat enemmän tai vähemmän sattumalta. Ruoan kautta on kuitenkin helppo lähestyä tuntemattomiakin, sillä se yhdistää kaikkia ihmisiä”.
 
Nyt Ruplassa on nähtävissä osa kuvista ja tarinoista matkoilta sekä otoksia kulissien takaa. Ensi vuoden alkupuolella tarinat, kuvat ja reseptit julkaistaan myös kaksikielisen, suomeksi ja venäjäksi kirjoitettavan kirjan muodossa. Suunnitelmissa on viedä näyttelyä myös muualle Suomeen sekä Venäjälle. “Vastakkainasettelut ja mustavalkoinen ajattelu lisääntyvät huolestuttavaa vauhtia. On tärkeää saada erilaisia näkökulmia asioihin”, Blomberg selventää.
 
Ruplassa halutaan rikkoa myös perinteistä ajattelua vain katsottavasta näyttelystä. Matkan aikana kohdattuja ruokia pääsee myös maistamaan torstaina 1.12., kun kokki Jyrki Tsutsunen luo oman versionsa venäläisistä ruoista. Ruokailun ohessa kerrotaan  lisää kokemuksista matkan varrella ja kerrotaan tarinoista kuvien takana.
 
Projektin päärahoittaja on Koneen Säätiö ja pääyhteistyökumppani Cultura-säätiö. Kohtaamisia-työryhmään kuuluvat tutkijat Jaakko Blomberg, Anton Polski ja Aleksandra Nenko, kokki Jyrki Tsutsunen, valokuvaajat Olja Viritš, Maksim Maljutin, Nikolai Gontar, Vera Salnitskaja ja Aleksander Levin, kääntäjät Merja Pikkarainen ja Germina Gordienko, graafikko Maria Niemi sekä avustajat Jekaterina Pääkkönen ja Maria Luhtaniemi. 
 
Näyttelyyn pääsee tutustumaan Ruplassa (Helsinginkatu 16, Helsinki) 24.11. - 11.12. arkisin klo 11 - 18 ja viikonloppuisin klo 11 - 17. Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 23.11. klo 18 - 21.
 
Lisätietoja:
Jaakko Blomberg
+358 44 5478354
 
Kirjan ennakkoon tai paikan illalliselle voi ostaa täällä: www.holvi.com/shop/kohtaamisianaapurissa