Taiteiden yönä Tomi Leppänen (Tampere) ja Mihail Ionin (Turku) tarttuvat kitaraan kohtaamispaikka Kasissa ja esittävät Bulat Okudžavan ja Vladimir Vysotskin tunnetuimpia sävelmiä unohtamatta teosten taustaa ja trubaduurien värikkäitä elämäntarinoita. Mihail kertoo mikä trubaduurimusiikissa viehättää ja miksi Taiteiden yönä kannattaa suunnata juuri Sörnäisiin kohtaamispaikka Kasiin.

- Trubaduurilaulussa viehättää ennen kaikkea sen rehellisyys ja välittömyys. Sanoitukset ja melodiat eivät piiloudu monimutkaisten sovitusten ja äänekkään taustan taakse. Erityisesti Bulat Okudžavan ja Vladimir Vysotskin lauluissa sanoituksia voi ehdottomasti pitää runouden lajina, molemmat ovat hyvin merkittäviä ja ihailtuja venäläisiä runoilijoita. Ainakin itseäni nämä runot puhuttelevat ja koskettavat, ja se on minulle tärkein syy, miksi näitä lauluja esitän.

- Kun Okudžavan ja Vysotskin kappaleita esittää venäjäksi, sanoitukset jäävät luonnollisesti epäselviksi suomalaiselle yleisölle. Kuitenkin molemmat mestarit sävelsivät myös mahtavia melodioita, lisäksi kappaleiden tunnelma välittyy hyvin, vaikka sanoituksia ei ymmärtäisikään. Laulut ovat kauniita ja voimakkaita, mikä aina puhuttelee ja koskettaa yleisöä kuin yleisöä. Luonnollisesti me teemme kaikkemme välittääksemme tunnelman ja kerromme myös mistä kukin kappale kertoo.

- Hyvää venäjänkielistä ja venäläistä musiikkia kuulee harvoin Suomessa. Nämä laulut ovat vaikuttaneet merkittävästi useamman sukupolven elämään Neuvostoliitossa ja myöhemmin Venäjällä ja muissa entisen Neuvostoliiton maissa. Näitä lauluja kuunneltiin, niitä laulettiin, niiden kanssa itkettiin ja naurettiin, niitä siirrettiin sukupolvelta toiselle. Tätä äärimmäisen merkittävää osaa venäläistä kulttuuria ei juuri tunneta Suomessa, mutta siihen kannattaa ehdottomasti tutustua!

Tomi Leppänen ja Mihail Ionin ovat esiintyneet ympäri Suomea yhdessä, yksin ja erilaisissa kokoonpanoissa. Tomi esittää Bulat Okudžavan ihania, herkkiä lauluja venäjäksi ja kertoo suomeksi Okudžavan lauluista ja elämästä. Vladimir Vysotskin tuotannon ja trubaduurilaulun lisäksi Mihail soittaa kahdessa yhtyeessä sähkökitaraa ja bassoa, toinen yhtye on perinteistä suomirokkia soittava Simppa ja Neukut, ja toinen venäläisiä cover-kappaleita soittava bilebändi Ritm-G.

Lisätietoa Taiteiden yön musiikki-illasta kohtaamispaikka Kasissa 25.8.2016: http://culturas.fi/taiteiden-yon-musiikki-ilta-kasissa-kapinalliset-okudzava-ja-vysotski