CulturaFest tarjoaa ohjelmaa perheille ja lapsille kolmessa helsinkiläisessä museossa: Kansallismuseossa, Helsingin kaupunginmuseossa ja Valokuvataiteen museossa. Tervetuloa koko perheen voimin venäjän- ja suomenkielisiin työpajoihin, opastetuille kierroksille ja ratkomaan tehtäviä!

Ohjelma on kehitetty yhdessä pietarilaisten museoalan ammattilaisten kanssa. Vetäjinä ja suunnittelutyön apuna toimivat Helsingin yliopiston Nykykielten laitoksen venäjänopiskelijat.

Päivitys joulukuussa 2017: Festivaali on päättynyt, mutta reittejä on yhä mahdollista kiertää lapsen kanssa sekä Kansallismuseossa että Helsingin kaupunginmuseossa. Ilmaisia perheille suunnattuja esitteitä voi kysellä museoiden infotiskiltä tai printata itse. Kaksipuolisen esitteen voi printata A3-koossa ja taittaa haitariksi. Esitteen voi printata myös A4-koossa ja nitoa yhteen. 
 
Alempana tietoa museoista ja reiteistä sekä linkit itse printattaviin esitteisiin. Mukavaa matkaa! Otamme mielellämme vastaan palautetta ohjelmasta osoitteeseen hanni.hyvarinen@culturas.fi 
 

KANSALLISMUSEO

Tehtäväreitti yli 6-vuotiaille lapsille ja vanhemmille
Erityisesti lapsille suunniteltujen esitteiden sivuilta löytyy tehtäviä näyttelykierrosta varten. Esitteet ilmestyvät museoihin 2.11. ja ne ovat jaossa vielä pitkään tapahtuman jälkeen. Lasten ja aikuisten seikkailu Kansallismuseossa: Ihminen ja eläimet – aina lähellä. Karhu, joka on ehtinyt vuosisatojen kuluessa olla niin toteemieläin kuin talon kivikoriste, kertoo meille ihmisten ja eläinten vuorovaikutuksesta eri aikoina. Lähde mukaan tutkimaan entisaikojen elämänmenoa ja ajattelua. Miten muinaiset luonnonhenget näkyvät yhä Suomen ja Venäjän symboliikassa?

Lataa esite A3

Lataa esite A4

Koko perheen askartelutyöpaja. Avoinna Ateljeessa 2.—4.11. klo 13—16 non-stop päivittäin, ei etukäteisilmoittautumista
Tule tekemään heijastimia ja vihkiytymään Kissakillan salaisuuksiin!  Tiesitkö, että tätä 1930-luvun liikenneturvainnovaatiota nimitettiin kissansilmäksi? Sen käyttö vaatteissa on suomalainen keksintö. Kun heijastinkangas keksittiin 1970-luvulla, sitä ryhdyttiin käyttämään vaatteiden somisteena ja jopa taideteoksissa.

Kirjallisuusnurkka, kirjoja venäjäksi ja suomeksi Kansallismuseon Vintillä
2.—4.11. museon aukioloaikoina klo 11—17, muina päivinä klo 12—16.

Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, aikuiset 10 / 7 €. Vapaa pääsy Museokortilla ja Helsinki-kortilla sekä perjantaisin klo 16—18. Tietoa museon ohjelmasta ja näyttelyistä: www.kansallismuseo.fi

Museo avoinna: ti ja to - su klo 11-18, vintti klo 12-17. Ke klo 11-20, vintti klo 12-19.

 

HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO

Tehtäväreitti yli 6-vuotiaille lapsille ja vanhemmille
Erityisesti lapsille suunniteltujen esitteiden sivuilta löytyy tehtäviä näyttelykierrosta varten. Esitteet ilmestyvät museoihin 2.11. ja ne ovat jaossa vielä pitkään tapahtuman jälkeen. Lasten ja aikuisten seikkailu Mitä yhteistä? tapahtuu Lasten kaupungissa, jossa asuu vanha varis. Varis näyttää meille kaupunkia lintuperspektiivistä ja opettaa samalla katsomaan historiaa isompana kokonaisuutena. Millaisia yhteisiä muistoja on suomalaisella ja venäläisellä mummolla? Mitä samoja leikkejä leikittiin suomalaisten ja neuvostoliittolaisten talojen pihoilla? Miksi Helsingin tuomiokirkko muistuttaa Pietarin Iisakin kirkkoa? Mennään yhdessä etsimään vastauksia museokierrokselta ja opitaan historian lisäksi myös lisää toisistamme!

Lataa esite A3

Lataa esite A4

Työpajat lapsille ja vanhemmille: 3.—5.11. klo 12—15. Ei etukäteisilmoittautumista
Kurkatkaa yhdessä muistojen matkalaukkuun ja askarrelkaa markkinapallo. Kerro lapsellesi omasta lapsuudestasi, perheen historiasta ja teille tärkeistä tapahtumista.

Roolikortit kaikkein pienimmille (3+) Lasten kaupungin nukketeatterissa
Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki on auki joka päivä. Siellä voi tutustua historiaan omin käsin – pukeutua menneiden aikojen tyyliin ja eläytyä rooleihin eri aikojen kaupunkilaisena. Festivaalin ajaksi nukketeatteriin tehdään venäjänkieliset roolikortit. Tule leikkimään tohtoria tai paronitarta, kapteenia tai kauppiasta, kalastajaa tai satamatyöläisen vaimoa, palvelijaa tai pormestaria, hiirtä tai puutarhurin hevosta!

Museon aukioloajat: ma–pe 11–19, la–su 11–17. Poikkeukselliset aukioloajat: tarkista sivulta helsinginkaupunginmuseo.fi

Ilmainen sisäänpääsy! Lisätietoa museon ohjelmasta ja näyttelyistä: www.helsinginkaupunginmuseo.fi

VALOKUVATAITEEN MUSEO

Abstrakti!-näyttelyn ohjelmaa venäjänkieliselle yleisölle keskiviikkona 1.11. klo 18—20

Venäjänkielinen ohjelma on järjestetty yhteistyössä Cultura-säätiön ja Adelfa Agency Oy:n kanssa. Cultura-säätiön tavoitteena on edistää Suomen venäjänkielisten osallisuutta Suomessa.

 • klo 18—18.30 Keskusteleva kierros lapsille ja aikuisille Abstrakti!-näyttelyyn. Oppaana Anastasia Isakova. Museon pääsymaksu.
 • klo 18.30—19.45 Valomaalaustyöpaja aikuisille ja lapsille (max 10 lasta), alle 10-vuotiaat lapset yhdessä aikuisen kanssa. Museon pääsymaksu.
  Luo taidetta valolla maalaten! Valomaalaukset syntyvät, kun kamerassa käytetään pitkää valotusaikaa ja erilaisilla valonlähteillä piirretään kuvaan värejä ja muotoja. Kuvaan tallentuvat kiehtovat valojuovat ja taiteenlaji suorastaan koukuttavat tekijänsä!

Mahdollisuus käyttää omaa kännykkää, digipokkaria tai järjestelmäkameraa tai museon kameroita. HUOM! lataathan pablosovelluksen kännykkääsi etukäteen.

Työpajan ohjaavat valokuvataiteilija Jukka Laine ja taiteilija Anastasia Isakova.

Ilmoittautuminen museon kassalla tapahtumapäivänä 1.11. klo 17.30—18.

Kuva: Valokuvataiteen museo/Jukka Laine

Kaapelin museoiden Perhepäivä lauantaina 18.11. klo 11—15

Kaapelitehtaan museoiden Perhepäivä kutsuu lapset ja aikuiset yhteiseen hauskanpitoon. Perhepäivän yhteislipulla pääsee tutustumaan kolmeen erilaiseen museoon ja työpajoihin. Yhteislippu 9 €, alle 15-vuotiaat maksutta. Sisäänpääsy myös Museokortilla.

 • klo 11.30—12.00 suomen- ja venäjänkieliset kierrokset lapsille Abstrakti! -näyttelyyn.
 • klo 11.30—13.30 Valomaalaus- ja varjotyöpaja aikuisille ja lapsille, alle 10-vuotiaat lapset yhdessä aikuisen kanssa. Museon pääsymaksu.
  Poikkea pajaan milloin vain, ja luo taidetta valolla maalaten! Valomaalaukset syntyvät, kun kamerassa käytetään pitkää valotusaikaa ja erilaisilla valonlähteillä piirretään kuvaan värejä ja muotoja. Kuvaan tallentuvat kiehtovat valojuovat ja taiteenlaji suorastaan koukuttavat tekijänsä! Mahdollisuus käyttää omaa kännykkää, digipokkaria tai järjestelmäkameraa tai museon kameroita. HUOM! lataathan pablosovelluksen kännykkääsi etukäteen. Työpajan ohjaavat valokuvataiteilija Jukka Laine ja Anastasia Isakova.
 • klo 14.00—14.30 suomen- ja venäjänkieliset kierrokset lapsille Abstrakti! -näyttelyyn.
 • klo 13.30—15.00 Rainafilmiteatteri
  Aikamatka isovanhempien kouluopetuksen aikaan. Tule katsomaan rainakoneelta Pushkinin ja muiden venäläiskirjailijoiden satuja.