Lähes neljän vuoden työrupeama Cultura-säätiössä meni kuin siivillä. Syynä voi olla se, että iän myötä aika tuntuu kuluvan aina vain nopeammin. Mutta aika on vilahtanut siksikin niin nopeasti, että viime vuodet ovat merkinneet säännöllistä muutosta, uuden kehittämistä ja uusiin asioihin tarttumista.
 
On yksi asia, joka tekee Cultura-säätiöstä omintakeisen toimijan. Säätiön toiminnan keskiössä on suurin Suomessa asuva kielellinen ja kulttuurinen vähemmistö, venäjänkieliset. Maahanmuuttajien kotoutumiseen liittyvät tukitoimet nimittäin useimmiten kohdistuvat eritaustaisiin ja erikielisiin tulijoihin yhden vieraskielisen väestönosan sijaan.
 
Katukuva ympäri Suomea paljastaa, että Suomi on tänä päivänä monikulttuurinen yhteiskunta. Vanheneva Suomi tarvitsee maahanmuuttoa ja uusia tekijöitä. Haasteina ovat onnistunutta maahanmuuttoa ja kotoutumista tukevat käytänteet ja maahanmuuttajan potentiaalin tunnustaminen. Sekä myönteinen suhtautuminen. 
 
Tässä tilanteessa Cultura-säätiöllä on erinomaiset mahdollisuudet vuorovaikutteisten kohtaamisten luomisessa, hyvien käytäntöjen muuttamisessa arjen teoiksi ja monikulttuuristen toimijavoimien yhdistämisessä.
Tekemistä siis riittää, potkua osallistavaan kotoutumiseen tarvitaan yhä.
 
Toivotan Cultura-säätiön uudelle johtajalle Pekko Kohoselle onnea työssään. Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä.
 
Anna-Maria